Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Εγκαίνια Μουσείου Σαρακατσάνικης Παράδοσης στον Έβρο


Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 5:00 μ.μ τα Εγκαίνια του «ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Έβρου , στην Αισύμη Αλεξανδρούπολης.


Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο «ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ» υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε , κύριος Σουφλιάς Γεώργιος, ο οποίος ήλθε ειδικά για τα εγκαίνια, για το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Έβρου και τους Σαρακατσάνους της περιοχής, που αγαπά ιδιαίτερα, όπως τόνισε άλλωστε και στην ομιλία του.

Πλήθος κόσμου , Σαρακατσάνοι , από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και από την Βουλγαρία, τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή των εγκαινίων και τον «Σαρακατσάνο» , τραγουδώντας χαρακτηριστικά παραδοσιακά Σαρακατσάνικα Τραγούδια , τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την διάρκεια των εγκαινίων και την αποχώρησή του.

Συγκινημένος δήλωσε ο «Σαρακατσάνος» Υπουργός από την παρουσία του κόσμου και από το Σαρακατσάνικο "περιβάλλον", που συνάντησε και επαίνεσε το έργο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου, αλλά και παρότρυνε όλους να κάνουν το ίδιο, για τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Πλήθος κόσμου Επίσημοι, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ Άνθιμο , που τέλεσε και τον Αγιασμό, Νομάρχης, Γ.Γ Περιφέρειας , βουλευτές, Στρατιωτικές Αρχές, Πρόεδρο ΝΑΡΕ , Δήμαρχοι, Πρύτανις του Δ.Π.Θ , Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, διάφοροι πολιτευτές, αλλά και πολλοί επώνυμοι Σαρακατσάνοι και φίλοι, Αισυμιώτες αλλά και από άλλες περιοχές παρευρέθηκαν και τίμησαν την προσπάθεια του Συλλόγου.

Ευκαιρίας δοθείσης με την παρουσία του «Σαρακατσάνου» Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε και δραττόμενοι αυτής, οι αρχές του τόπου ζήτησαν και έλαβαν διαβεβαιώσεις για υλοποίηση έργων μακρόπνοων και ιδιαίτερα σημαντικών για την περιοχή.

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Έβρου αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει για μία ακόμη φορά τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους ανεξαιρέτως, που τίμησαν τις Εκδηλώσεις των Εγκαινίων του « ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» και ιδιαίτερα στα ΜΜΕ για την παρουσία και προβολή του έργου του Συλλόγου.

Πηγή : Ιστοσελίδα Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Έβρου.







Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Αποσπάσματα από την εκπομπή της ΕΤ3 «Αληθινά Σενάρια»

Δύο βιντεάκια με αποσπάσματα από την εκπομπή της ΕΤ3 « Αληθινά Σενάρια» που προβλήθηκε την Πέμπτη 22 Ιαγουάριου 2009 και περιλαμβάνει γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν στην Σαρακατσάνικη Στάνη του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009.




Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Νέο Ιστολόγιο από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων «Η ΣΤΑΝΗ»

Ένα ακόμα ιστολόγιο από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων «Η ΣΤΑΝΗ».

Ένα ακόμα λιθαράκι στην προβολή και διάδωση της Σαρακατσάνικης παράδοσης.

Ένα ακόμα βήμα για την παρουσία των Σαρακατσάνικων Συλλόγων στο διαδύκτιο.

Συναφίτες, συγχαρητήρια και καλή επιτυχία...

Για να το επισκεφτείτε πατήστε εδώ

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Ετήσιος Χορός Συλλόγου Σαρακατσαναίων Λάρισας "Ο Κατσαντώνης"


Πρόσκληση



Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Λάρισας "Ο Κατσαντώνης" σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 9:00 μ.μ. στο κέντρο διασκέδασης ΑΣΤΕΡΑΣ που βρίσκεται στο 5ο χλμ Λάρισας - Αμπελώνα.

Τραγουδι : Κ. Νάκας, Στ. Μπόνιας, Β. Σερμπέζης, Ν. Γιαννακός

Κλαρίνο : Κώστας Ζαραλής


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου



Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

ΦΕΡΤΕ ΤΗΝ ΚΑΠΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ


ΤΡΑΓΟΥΔΙ : ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΟΝΙΑΣ
ΚΛΑΡΙΝΟ : ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Οι Σαρακατσαναίοι της Θεσπρωτίας στα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3

Η επιτυχημένη ενημερωτική εκπομπή τη ΕΤ3 « Αληθινά Σενάρια» που θα προβληθεί την Πέμπτη 22 Ιαγουάριου στις 20:45 περιλαμβάνει γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν στην Σαρακατσάνικη Στάνη του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009.
Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στην «ντοπιολαλιά» και σκοπός της είναι να προβάλει τα γλωσσικά ιδιώματα των Ελληνικών φυλών μεταξύ άλλων και των Σαρακατσαναίων.

Θα δούμε γέροντες Σαρακατσαναίους, μέλη του Συλλόγου, να συζητούν με τον δημοσιογράφο Νίκο Ασλανίδη γύρο από την φωτιά στο κονάκι, να τραγουδούν και να στήνουν χορό έξω από αυτό.

Πηγή : Ιστολόγιο filiati

Αναβολή Εγκαινίων του «ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ»







Αλεξανδρούπολη 20-01-2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου, σας ενημερώνει ότι αναβάλλει τις Εκδηλώσεις για τα Εγκαίνια του «ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» που θα γινόταν αύριο Τετάρτη 21.01.2009, λόγω έκτακτου κωλύματος του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ κ.Σουφλιά Γεωργίου , τα οποία τελικά θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 17:00. Θα ακολουθήσει Σαρακατσάνικο γλέντι στο κέντρο « ΝΕΡΑΪΔΑ». Λυπούμεθα πολύ για την αναβολή αυτή και ελπίζουμε στην παρουσία σας την επόμενη Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

Πιστόλας Ιωάννης

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Εγκαίνια Μουσείου Σαρακατσάνικης Παράδοσης στην Αισύμη Έβρου


Όλος ο πολιτισμός και η παράδοση των Σαρακατσάνων εκτίθεται σε 235 τ.μ.


Γεγονός αποτελεί το Μουσείο Σαρακατσάνικης Παράδοσης στην Αισύμη του Έβρου τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν στις 21 Ιανουαρίου. Ένας χώρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τη ζωή των Σαρακατσάνων και να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των φάσεων κοινωνικής και οικονομικής τους οργάνωσης. Ένας χώρος 235 τετραγωνικών μέτρων που στεγάζει όλη την ιστορία και την παράδοση των Σαρακατσάνων, ένα έργο που έγινε χάρη στην εθελοντική εργασία των ανθρώπων του Συλλόγου.

Από το όραμα στην πραγματοποίηση

Από το 1977 και εντεύθεν τα διοικητικά συμβούλια και οι πρόεδροί τους και όπως χαρακτηριστικά λέει ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων Έβρου κ. Πιστόλας, «ενστικτωδώς είχαν την κοινή αντίληψη» συγκέντρωναν υλικό στα γραφεία του Συλλόγου με την προοπτική κάποια στιγμή να εκτεθεί στα γραφεία του Συλλόγου. Τα τελευταία χρόνια οι ενέργειες του Διοικητικού Συλλόγου ήταν εντονότερες και έτσι «ξεκινήσαμε δυναμικά να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα». Στην Αισύμη ο Σύλλογος είχε το οικόπεδο, το οποίο παραχώρησε ο δήμος Αλεξανδρούπολης με ένα παλιό κτίσμα και το οποίο χρησιμοποιούνταν ήδη ως μουσείο του Συλλόγου «και σε συνδυασμό με τον ήδη υπάρχοντα παραδοσιακό Σαρακάτσανικο οικισμό,- αντίστοιχο με αυτόν του Φαναρίου, μόνο που είναι ξεκαλοκαιριά πάνω στο βουνό, στη Λεπτοκαρυά έχουμε στήσει τον οικισμό μας, - αποφασίσαμε να υπάρχει και το Κέντρο Ενημέρωσης, το Μουσείο το οποίο θα έδινε τη δυνατότητα ενημέρωσης για τον πολιτισμό των Σαρακατσάνων και στη συνέχεια την ευκαιρία επίσκεψης στον παραδοσιακό οικισμό ή και το αντίστροφο».
Με την αφιλοκερδή προσφορά Σαρακατσάνων μηχανικών σχηματίστηκε ο φάκελος για την οικοδομική άδεια και ο φάκελος για τυχόν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο Σύλλογος υπέβαλλε το αίτημά του και προς την πολεοδομία για την έγκριση της άδειας αλλά και στράφηκε προς ευρωπαϊκά προγράμματα για τη χρηματοδότησή του. Ο προϋπολογισμός του έργου έφτανε τα 280000 ευρώ εκ των οποίων «χάρη στην καλή εικόνα των φακέλων αλλά και της επίπονης προσπάθειας που έκανε ο σύλλογος, και εδώ οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Δημοσυνεταιριστική Εταιρεία Έβρου, τελικώς κρίθηκε αξιόλογη η πρόταση και εγκρίθηκαν 210000 από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα leader+. Βέβαια με τα χρήματα αυτά ήταν αδύνατη η ολοκλήρωση του μουσείου και επειδή ο κύβος ερίφθη, εφόσον στις 4 Δεκεμβρίου 2007 εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια καθώς και η χρηματοδότηση, ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου για την περαίωσή του. Επισκεφθήκαμε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον κ. Σουφλιά, τον Σαρακατσάνο υπουργό, του ζητήσαμε οικονομική βοήθεια και παρουσία του για το έργο. Καταθέσαμε έτσι άλλο ένα φάκελο και μέσω του ΕΤΕΡΠΣ του Ειδικού Ταμείου Ρυθμιστικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρος επιχορηγηθήκαμε με άλλα 70000 ευρώ, ο δήμος Αλεξανδρούπολης μας επιχορήγησε σε αυτή την προσπάθεια με άλλα 25000 ευρώ το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, όπως και άλλα ιδρύματα στα οποία απευθυνθήκαμε, ανταποκρίθηκαν με γενναίες δωρεές και με αυτά τα χρήματα καταφέραμε από το Δεκέμβρη του 2007 μέχρι σήμερα να κάνουμε το μουσείο. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2008 ολοκληρώθηκε το κτίσμα, τον Αύγουστο μπήκαμε μέσα με την αφιλοκερδή και πάλι εργασία Σαρακατσάνων και μη, τοποθετήθηκαν οι βιτρίνες και τα 1600 αντικείμενα που διαθέτει ο σύλλογος, καταγράφηκαν, φωτογραφήθηκαν και καταχωρήθηκαν και από το Νοέμβριο το Μουσείο είναι επισκέψιμο πλέον».

Εκθέματα Μουσείου

Στο Μουσείο ο επισκέπτης ενημερώνεται για όλη τη σαρακατσάνικη παράδοση. Αντικείμενα οικιακής χρήσης, ενδυμασίες, καθώς και έγγραφα πολύτιμα εκτίθενται εκεί. «Για παράδειγμα μπορεί να δει ο επισκέπτης καταστατικό σωματείου Σαρακατσαναίων προσφύγων που έγινε στην Κομοτηνή το 1924, μπορεί να δει τα κατάστιχα των τσελιγκάδων, του Δαλακούρα, του Μπαρμπα Νίκα Πιστόλα και άλλων, δηλαδή τα τεφτέρια που κρατούσαν στα τσελιγκάτα τους, κατάστιχα από το 1920 έως το 1950, «έλαβα – έδωκα», «το δούναι και λαβείν», όπως έγραφαν. Όλα αυτά τα συλλέξαμε και τα εκθέτουμε σε προθήκες όπως και άδειες κυκλοφορίας φορβάδος με ημερομηνία 1936 και πολλά άλλα έγγραφα. Έχουμε στήσει όλη την πορεία από το κούρεμα των προβάτων με το παραδοσιακό ψαλίδι, το λανάρισμα, το ξάρσιμο, ο ίδιασμα μέχρι την κατασκευή ενδυμασιών. Υπάρχει η Σαρακατσάνα με τη ρόκα, ο μπηχτός αργαλειός, ο σαρακατσάνικος, όπως στηριζόταν στο καλύβι. Έξω από το μουσείο μπορεί να δει κανείς το καλύβι, ορθό ή τουρλωτό. Το όλο στήσιμο του μουσείου δείχνει τις τρεις φάσεις ανάπτυξης των Σαρακατσάνων. Το καλύβι, δίπλα το πετρόχτιστο σπίτι και αμέσως μετά το μοντέρνο σύγχρονο με την επικλινή στέγη. Μέσα στο καλύβι υπάρχει ο πυρομάχος για να αντανακλά τη ζέστη και γενικότερα ο επισκέπτης μπορεί να δει τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των Σαρακατσάνων, την ένδυση, την χρήση των υλικών, την ξυλογλυπτική, την τυροκομική των Σαρακατσάνων σε ξεχωριστή προθήκη, από το άρμεγμα μέχρι το πήξιμο του τυριού, όπως τα έκανε ο Σαρακατσάνος με την ενδυμασία του. Σε ιδιαίτερη προθήκη ο γάμος με τους φλάμπουρες, το μαντήλι της ανταλλαγής των δαχτυλιδιών, ο γαμπρός ντυμένος και η γυναίκα με τη νυφιάτικη στολή, βελέντζες και γενικότερα όλη η παράδοση των Σαρακατσαναίων σε δέκα βιτρίνες στον πρώτο και δεύτερο όροφο», περιγράφει ο κ. Πιστόλας.
Υπάρχει χώρος ενημέρωσης επίσης όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί ψηφιακά για όλη την παράδοση έτσι ώστε να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα για τη ζωή των Σαρακατσάνων μέχρι την περίοδο της ένταξής τους στα χωριά και τις πόλεις.

Λειτουργία του Μουσείου

Το Μουσείο θα είναι ανοικτό πλην Δευτέρας κάθε μέρα και μάλιστα έχει προσληφθεί και υπάλληλος για να ενημερώνει τους επισκέπτες. Συγκεκριμένα το Μουσείο θα είναι ανοικτό κάθε μέρα πλην Δευτέρας από τις ώρες 9 το πρωί μέχρι τις 1 το μεσημέρι και την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Βέβαια σε περίπτωση που κάποια σχολεία ή ομάδες ή σύλλογοι θελήσουν να το επισκεφτούν το Μουσείο θα είναι ανοικτό οποιαδήποτε ημέρα και ώρα μετά από συνεννόηση «γιατί αυτός είναι και ο σκοπός του Μουσείου. Να είναι σε κατάσταση επισκεψιμότητας όλο το 24ωρο», αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες μέσω της ιστοσελίδας www.sarakatsanos.net η οποία ενημερώνεται συνεχώς για ό,τι αφορά τους Σαρακατσάνους και το Μουσείο.

Σύλλογος Σαρακατσάνων Νομού Έβρου

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1977 και ήδη αριθμεί 31 χρόνια ζωής. Πριν από αυτόν η αείμνηστη Ελένη Φιλιππίδου είχε δραστηριοποιήσει τις γυναίκες Σαρακατσάνες και είχε συγκεντρώσει υλικό το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα σε αποθήκες. Όπως σημειώνειο κ. Πιστόλας «βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία με την κόρη της, την κ. Χαριτωνίδου γιατί σύμφωνα με πληροφορίες έχει συγκεντρωμένο μεγάλο υλικό. Τουλάχιστον υπάρχουν πολλές ποδιές σαρακατσάνικες στη συλλογή της αείμνηστης, η οποία στην διαθήκη της έχει αφήσει γραπτώς ότι αυτό το υλικό πρέπει να εκτεθεί, είναι των Σαρακατσάνων της Θράκης και θα μείνει στη Θράκη για αυτούς. Μάλιστα η αείμνηστη ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου. Ήταν αυτή που ενεργοποίησε τους Σαρακατσάνους από το 1966 και μετά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης για να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους και προσπαθούσε να αποτρέψει την ανταλλαγή των αντικειμένων με σύγχρονα, αυτό δηλαδή που έκαναν όλες οι σαρακατσάνες την δεκαετία του 1990 που αντήλασσαν ένα χαράρι σαρακατσάνικης παράδοσης με μία κουβέρτα ή μια στολή για να πάρουν μια πλαστική λεκάνη, γιατί δεν τους άρεσε η παραδοσιακή σκάφη».

Εγκαίνια Μουσείου

Τα εγκαίνια του Μουσείου Σαρακατσάνικης Παράδοσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου στις 4 το απόγευμα στην Αισύμη της Αλεξανδρούπολης και θα ακολουθήσει Σαρακατσάνικη βραδιά στο κέντρο «Νεράιδα». «Περιμένουμε από όλη τη Θράκη, από όλη την Ελλάδα Σαρακατσάνους, όπως και από την Βουλγαρία, από όπου έχουν δηλώσει ενδιαφέρον περίπου ογδόντα άτομα, τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας, όσο και απλοί ανώνυμοι, γιατί μέσα στο Μουσείο εκθέτουμε αντικείμενα των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας, που είναι βέβαια ίδια με τα δικά μας. Όλοι οι παρευρισκόμενοι θα μπορέσουν να δουν την Σαρακατσάνικη ιστορία κλεισμένη μέσα σε 235 τετραγωνικά μέτρα», τονίζει ο κ. Πιστόλας.

Πηγή : Παρατηρητής της Θράκης

Ετήσιος Χορός Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Νομού Φθιώτιδας "Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ"


Πρόσκληση



Σας προσκαλούμε στον ετήσιο χορό του Συνδέσμου μας ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 9:00 μ.μ. στο κέντρο ΑΡΙΩΝ ΠΑΛΛΑΣ επί της οδού Λαμίας - Καρπενησίου.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου



Ετήσιος Χορός Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής & Πειραιώς "Η Ελληνική Λεβεντιά"


Πρόσκληση



Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Σαρακατσαναίων
Αττικής & Πειραιώς
"Η Ελληνική Λεβεντιά"

Σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 9:30 μ.μ. στην αίθουσα ΠΑΒΙΛΙΟΝ (Λεωφόρος Μεσογείων 329 & Ζωοδόχου Πηγής 22).

Τραγούδι : Κώστας Νάκας & Γιάννης Γκόβαρης


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου


Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Κοπή Βασιλόπιτας του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Ημαθίας



Πρόσκληση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Ημαθίας προσκαλεί τα μέλη του στην ετήσια κοπή της Βασιλόπιτας την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 10:30 π.μ. στο οικογενειακό κέντρο "ΕΞΟΔΟΣ" στην Παλαιά Εθνική Οδό Αλεξάνδρειας - Βέροιας.


Με τιμή


Το Διοικητικό Συμβούλιο

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Ετήσιος Χορός Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Σερρών "Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ"

Πρόσκληση


Σας προσκαλούμε στον ετήσιο χορό του Συλλόγου μας ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 8:30 μ.μ. στο κοσμικό κέντρο ΚΟΜΠΟΛΟΙ που βρίσκεται στο Ν. Σούλι Σερρών.

Ωρα προσέλευσης : 20:30

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου


Τηλέφωνα επικοινωνίας :
6981 402441 Πάνος Ευάγγελος
6937 247406 Γεωργίου Βασίλειος

Ετήσιος Χορός Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης (Κομοτηνής)


Πρόσκληση



Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 8:30 μ.μ. στο κέντρο διασκέδασης ΑΣΤΡΑΙΑ που βρίσκεται στον Ίασμο Ν. Ροδόπης.

Τραγουδι : Βασίλης Σερμπέζης, Σταύρος Μπόνιας

Κλαρίνο : Κώστας Ζαραλής


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου



Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Φλάμπουρο 2008 στο Καζανλάκ Βουλγαρίας


Το παρακάτω απόσπασμα είναι από το τελευταίο φύλλο (35) της εφημερίδας " Τα Σαρακατσάνικα Χαιρετήματα " που εκδίδει η Αδελφότητα Ηπειρωτών Σαρακατσάνων της Αθήνας και που είναι αφιερωμένο στους Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας.

Δύσκολο να περιγραφούν κάποια συναισθήµατα στο χαρτί. Πολύ δύσκολο ωs αδύνατο να περιγράψειs τη συγκίνηση που µαs προκάλε­σαν δύο κοριτσάκια, ηλικίας γύρω στα εφτά-οχτώ χρονών, στο Καζανλάκ της Βουλγαρίαs όταν απάγ­γειλαν σε άπταιστα ελληνικά, και µε προφορά που τουλάχιστον η δική µας γενιά δεν άκουσε. Ήταν ίσως η προφορά των γιαγιάδων µας, και βάλε ακό­µα προς τα πίσω.

Tίνους είν' ου φλάμπουρας,
τ' άξιου κι του κόκκιvου, κι του κατακκόκινου ...


Απαγγελία όχι πλαστή, ηθoποιήστικn. Έβγαινε µέ­σα απ' την ψυχή τους, το 'νιωθαν.


Αναρωτιόνταν πραγµατικά µε αγωνία ποιανού εί­ναι ο φλάµπουραs και έδιναν, ταυτόχρονα, υπόσχεση πως όσο αυτά τα παιδιά ράβουν το φλάµπουρα δασιά, δεν πρόκειται να τον ξεκλiσoυν τα κλαριά, όσεs ράχεs και βουνά να γύρει, και η παράδοση θα κρατιέται ακόµα ζωντανή, παρά τις όποιεs δυσκολίες και προκλήσεις συναντήσει. Το ίδιο και αργότε­ρα, όταν άλλα συνομήλικά τους, καθισµένα σταυρο­πόδι "σύβαζαν" τα παιδιά τους και εύχονταν στο "σι­µπέθερου" "να μας πρoυκόψουν κι στα μ'κρότιρα". Σαν να κρυφάκουγες παλιοκαιρίσιους γέροντες να κουβεντιάζουν!!!


Τεράσπα και µε δυσκολίες η προσπάθεια που καταβάλλει η Οµοσπονδία των Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας (ΟΠΕΣΒ) να κρατήσει ζωντανή τη γλώσσα και την παράδοση αλλά και να τη µεταλαµπαδεύσει στις επόµενεs γενιές. Ήταν µια πραγµατικά συγκινητική εµπειρία.


Από όλα τα µέρη της Βουλγαρίαs, περισσότεροι από δέκα σύλλογοι πήραν µέροs στο Λαογραφικό φεστιβάλ «Φλάµπουρο 2008», συµµετέχοvτας µε τα χορευπκά τους τα οποία ήταν κuρίωs µικρών παι­διών. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την ΟΠΕΣΒ (πρόεδροs Κ. Kίτσος) και τον Σύλλογο Σαρακατσα­ναίων Καζανλάκ σrnν κατάµεστη αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλns, σrnν κοιλάδα των Ρό­δων και των Θρακών Βασιλέων, κοντά σrn Στάρα Ζαγορά.

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Ετήσιος Χορός Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου - Ν. Κορδελιού "Ο Σταυραετός"

Πρόσκληση


Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ελευθερίου-Ν. Κορδελιού "Ο Σταυραετός" σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του στο ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Δ.Ε.Θ.) το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009.


Τραγουδι : Β. Σερμπέζης, Σταύρος Μπόνιας, Κατερίνα Μπόνια, Θαν. Μπανιώτης, Σπ. Γιαννιός

Κλαρίνο : Κώστας Ζαραλής, Κώστας Νικολάου


Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6974/650741 Τζελέπης Θεόδωρος, 6944/303238 Νικολάου Νικόλαος

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Χρόνια Πολλά & κι ευτυχισμένο το 2009


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Ημαθίας

σας εύχεται


Καλή Χρονιά

Ευτυχισμένο και δημιουργικό το νέο έτος
και πάνω απ' όλα

Υγεία σε όλους


Αφιερώνουμε το πρώτο βιντεάκι της χρονιάς στους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας και των Σκοπίων και υποσχόμαστε να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να ήμαστε κοντά τους και να μην τους ξεχνάμε.