Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΑΝ


Ένα πολύ γνωστό και αγαπητό Σαρακατσάνικο τραγούδι της τάβλας για το καλωσόρισμα των φιλοξενούμενων. Μια και το 21ο Συνέδριο αρχίζει αύριο και πολλοί Σαρακατσάνοι θα ανταμωθούν στην Ηγουμενίτσα ένα τραγούδι αφιερωμένο στην φιλοξενία τους από τον Σύλλογο Ηγουμενίτσας.

Ευχές για ένα επιτυχημένο Συνέδριο.


Τραγούδι : Νάκας Κώστας & Νίκος Γιαννακός



Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Το πλήρες πρόγραμμα του 21ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου Συλλόγων Σαρακατσαναίων


Ανακοινώθηκε από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας το αναλυτικό πρόγραμμα του 21ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Στο πρόγραμμα-πρόσκληση του Συνεδρίου περολαμβάνονται και όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις.

Στο ιστολόγιο που έχει δημιουργήσει ο Σύλλογος Θεσπρωτίας ειδικά για το Συνέδριο μπορείτε να δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του προγράμματος.

Για να επισκεφτείτε το ιστολόγιο πατήστε εδώ.

Στη φωτογραφία δεξιά μπορείτε να διαβάσετε το πρόγραμμα των εισηγήσεων του Σαββάτου.


Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ "Οι Σαρακατσάνοι της Θράκης" από το Μορφωτικό Σύλλογο Σαρακατσάνων Θράκης


Ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία των Σαρακατσάνων της Θράκης

Την Πέμπτη 2 Απριλίου και ώρα 19:30 θα παρουσιαστεί από το Μορφωτικό Σύλλογο Σαρακατσάνων Θράκης και τη Νομαρχία Ροδόπης το ντοκιμαντέρ "Οι Σαρακατσάνοι της Θράκης".

Η παρουσίαση θα γίνει στο ξενοδοχείο Arcadia στην Κομοτηνή.

Περισσότερες πληροφορίες από το ιστολόγιο του Συλλόγου της Κομοτηνής.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Η Σαρακατσάνα, Εικόνα και Λόγος

Ανθολόγιο κειμένων και Φωτογραφικό Λεύκωμα αφιερωμένο στη Σαρακατσάνα γυναίκα εκδόθηκε πρόσφατα, με χορηγία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως Ευγενίας Τσουμάνη, από την Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου.

Το έργο θα παρουσιασθεί στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ) αύριο, Τετάρτη στις 7 μ.μ. από την Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, τον Γεώργιο Καπρινιώτη Φιλόλογο Επίτ. Σχολικό Σύμβουλο και την Μαρίνα Βρέλλη- Ζάχου Αν. Καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Γενική Γραμματέας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, κα Ευγενία Τσουμάνη.

Βασικό συστατικό του βιβλίου οι σπάνιες παλαιές φωτογραφίες που περιέχει, και με θεματική ευρύτητα η οποία καλύπτει όλους τους τομείς της προσφοράς, της θέσης και της δράσης της Σαρακατσάνας.

Οι φωτογραφίες αυτές, ερασιτεχνών φωτογράφων οι περισσότερες, ανώνυμων δημιουργών αλλά και μελετητών της Σαρακατσάνικης ζωής, ασπρόμαυρες αποτυπώσεις του παρελθόντος, παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες και τελικά προσφέρουν θετική γνώση σχετικά με τη ζωή των Σαρακατσάνων, τη θέση και τον ρόλο της γυναίκας σ’ αυτήν.

Πηγές : Ιστολόγιο Λίγα απ' όλα & εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το βιβλίο του Ευριπίδη Μακρή "Οι Σαρακατσάνοι της Βουλγαρίας"


ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Ατόφια επί δύο αιώνες διατηρούν παράδοση και ελληνική γλώσσα!

Μπορεί οι πρόγονοί τους να έφυγαν πριν από 200 χρόνια από την πατρώα ελληνική γη της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, από τα βουνά της Πίνδου και των Αγράφων οι σημερινοί όμως απόγονοί τους δεν έπαψαν στιγμή να διατηρούν ατόφια τη Σαρακατσάνικη παράδοση και αναλλοίωτη την Ελληνική γλώσσα. Μας το διαβεβαιώνει μέσα από τις σελίδες του ομότιτλου βιβλίου του για τους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας ο Γιαννιώτης εκπαιδευτικός, ερευνητής, ιστορικός, λαογράφος και πολυγραφότατος συγγραφέας Ευριπίδης Π. Μακρής.

Η παρουσίαση του σπουδαίου πονήματος πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, η οποία φιλοξένησε την εκδήλωση.

Μια εκδήλωση - φόρος τιμής και αναφοράς στους απανταχού Σαρακατσάνους και ιδιαίτερα σ’ αυτούς που ζουν και δημιουργούν σήμερα στη γείτονα χώρα. Το έργο τιμά κ
αι το συγγραφέα, στις φλέβες του οποίου κυλάει γνήσιο Σαρακατσάνικο αίμα και ο οποίος μέχρι τα 22 του χρόνια έζησε σε στάνες νομάδων που υπήρξαν και οι γονείς του.

Μετά από κοπιαστική δουλειά, πολλά ταξίδια, συγκέντρωση διάσπαρτων στοιχείων, μαρτυριών, εγγράφων, συνεντεύξεων και συμμετοχή σε ημερίδες, συνέδρια και ομιλίες ο συγγραφέας παρέδωσε στους Σαρακατσάνους, τους Έλληνες και την Ιστορία ένα πόνημα επιστημονικά τεκμηριωμένο και αντικειμενικά δοσμένο για τον ξεριζωμό, την αποκοπή και τους λόγους που οδήγησαν μεγάλη μερίδα των Σαρακατσάνων στην οροσειρά και την κοιλάδα του Αίμου προς την πλευρά της Βουλγαρίας.

Αδιάψευστα και αναμφισβήτητα επίσημα έγγραφα καταγράφουν και μαρτυρούν το διάβα των συμπατριωτών μας στην όμορη χώρα την εποχή κατά την οποία βρισκόταν και η ίδια υπό οθωμανική κατοχή, τη συγκρότηση αμιγών χωριών από τους ίδιους, την προέλευσή τους, τις οικογενειακές ρίζες στην πατρώα Ελληνική γη, το ρίζωμά τους μακριά από τις πατρογονικές εστίες, την προσφορά τους στην ντόπια οικονομία και κοινωνία και τη χαριστική βολή που δέχτηκαν από το Βουλγαρικό κράτος το 1958, όταν κρατικοποιήθηκαν τα κοπάδια τους, γεγονός που στάθηκε αφορμή να καταργηθούν συνήθειες νομαδικής ζωής εκατοντάδων χρόνων.

Παρ’ όλα αυτά όμως, εξακολουθούν να διατηρούν αρκετά από τα παλιά τους έθιμα, αλλά πρωτίστως άριστες σχέσεις με τους αδελφούς Σαρακατσάνους της κοιτίδας τους στην Ελλάδα. Μιας σημαντικής και δυναμικής μερίδας του λαού μας που τόσα έχουν προσφέρει και προσφέρουν στον τόπο μας.

Στην επιτυχημένη από πλευράς συμμετοχής και παρουσίασης του βιβλίου εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους των συνδιοργανωτών ο Έφορος Τύπου της Πανηπειρωτικής κ. Κ. Κωνής, ο πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου κ. Δ. Λ. Τάγκας και ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αθηνών-Πειραιώς κ. Γ. Τιμπαλέξης.

Επίσης ο βουλευτής Β’ Αθηνών και Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λ. Ζαγορίτης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην ίδια εκλογική περιφέρεια, πρώην υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου και ο πρωη αντιπρόεδρος της Βουλής, πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ν. Κατσαρός.

Για το περιεχόμενο του βιβλίου, τη σπουδαιότητα, τη χρησιμότητα και το έργο του συγγραφέα μίλησαν ο καθηγητής Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης και ο καθηγητής Φιλολογίας κ. Θεόδωρος Γόγολος. Τέλος τη μαρτυρία του και τις ευχαριστίες προς όλους όσοι τον βοήθησαν στην περάτωση του έργου του, καθώς και προς τους οικοδεσπότες και τους παρευρισκόμενους κατέθεσε ο συγγραφέας.

Την παρουσίαση συντόνιζε η δημοσιογράφος κ. Ελένη Ζήγου.


Πηγή : ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Η παρουσίαση έγινε Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009 και συνδιοργανώθηκε από την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ελλάδος τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ηπειρωτών Αθήνας και τον Πανελλαδικό Συλλογο Σαρακατσαναίων Αττικής και Πειραιώς.


Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

21o Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων


Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας διοργανώνει το 21ο Οργανωτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων στις 28 & 29 Μαρτίου στην Ηγουμενίτσα.

Τα πρώτα δείγματα από την οργάνωση του εφετινού συνεδρίου είναι εξαιρετικά ενθαρυντικά. Παρ' όλο που η θεματολογία και ο ορισμός των εισηγητών από την Π.Ο.Σ.Σ. δεν έχει ολοκληρωθεί και ούτε έχει ανακοινωθεί, ο Σύλλογος της Θεσπρωτίας προχώρησε στην έκδοση και αποστολή στους Συλλόγους του προγράμματος του Συνεδρίου.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο του Συλλόγου 26650 21108.

Παράλληλα ο Σύλλογος της Θεσπρωτίας προχωρησε και στην δημιουργία ιστολογίου ειδικά για το 21ο Συνέδριο το οποίο με εξαιρετικό ενδιαφέρον θα το παρακολουθούμε.

Για να δείτε το ιστολόγιο πατήστε εδώ.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στην διοργάνωση του Συνεδρίου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Καβάλας παγματοποίησε και φέτος με μεγάλη επιτυχία τον ετήσιο χορό του στις 21-02-2009.

Επίσημος καλεσμένος της βραδιάς ήταν ο Σαρακατσιάνος Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργος Σούρλας, ο οποίος ταυτόχρονα πριν την έναρξη του χορού πραγματοποίησε την παρουσίαση του βιβλίου του "Οι ήρωες του 1940 περιμένουν''. Το βιβλίο προλόγισε ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης κ. Κων/νος Τάτσης ο οποίος ήταν και συνδιοργανωτής της παρουσίασης. Την βραδυά τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Καβάλας κύριοι: Καλαϊτζής Γ., Παναγιωτόπουλος Ν., Χριστοφιλογιάννης Δ., Τιμοσίδης Μ., ο Νομάρχης Καβάλας κ. Καλλιοντζής Θ. , Δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι της Στρατιωτικής και Αστυνομικής ηγεσίας, Αντινομάρχες, πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων και αρχών. Επίσης ξεχωριστή ήταν η παρουσία του προέδρου του Λαογραφικού Μουσείου Σερρών κ. Τσαούση Βασίλη.

Μετά το πέρας της παρουσίασης η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βάσω Κουτρουλού τίμησε τον κ. Σούρλα με μια τιμητική Πλακέτα, για την συνεχή και σημαντική προσφορά του στα εθνικά ζητήματα καθώς και με μία φτσέλα φτιαγμένη από τον πατέρα της προέδρου μπαρμπα Κώστα Ζιώγα, έναν από τους τελευταίους παλιούς γνώστες της ξυλογλυπτικής τέχνης.

Σειρά είχε το χορευτικό του Συλλόγου το οποίο αποτελείται από το μικρό τμήμα και το μεγάλο
και εντυπωσίασε με την ομοιομορφία του και τον αριθμό των παιδιών που συμμετέχουν.

Ευχαριστούμε το κο Γιάννη Βουλγαρίδη για την ενημέρωση.