Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Εκπαίδευση Σαρακατσάνων Χοροδιδασκάλων από την Βουλγαρία απο τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Έβρου


Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου ενεργώντας πιστά και συστηματικά πάντοτε, στα πλαίσια της διατήρησης, διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ξεκίνησε από 20 Απριλίου 2009 και συνεχίζει την φιλοξενία και εκπαίδευση , δέκα (10) Χοροδιδασκάλων Σαρακατσάνικων Συλλόγων από τη Βουλγαρία, η οποία θα ολοκληρωθεί την 1η Μαΐου με τη συμμετοχή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στον Παραδοσιακό Οικισμό του Συλλόγου στη Λεπτοκαρυά Αισύμης.

Η Εκπαίδευση αυτή, πραγματοποιείται σε Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «LEONARDO DA VINCI» στα πλαίσια της «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» Ενηλίκων , επ’ ωφελεία της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας με διοργανωτή το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου, περιλαμβάνει μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας, εκμάθησης και παρουσίασης Παραδοσιακών Ελληνικών Χορών, σεμινάρια με θέμα Ενδυμασία, Παραδόσεις, Έθιμα των Σαρακατσαναίων , επισκέψεις σε Μουσεία και σε άλλους Πολιτιστικούς φορείς της περιοχής.

Εισηγητές στην Εκπαίδευση χρησιμοποιούνται αναγνωρισμένοι Χοροδιδάσκαλοι και Εκπαιδευτές, όπως ο Αν. Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του Δ.Π.Θ, κ. Βασίλης Σερμπέζης, ο χοροδιδάσκαλος κ. Τσιλιγγίρης Σπύρος κ.α.

Μια ακόμη προσφορά του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου, στους Ελληνικής Καταγωγής Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας και όχι μόνο, αλλά κυρίως στην Ελληνική Παράδοση και στην Πατρίδα μας.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Πιστόλας Ιωάννης

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Η «Σαρακατσάνικη Γωνιά» στα Τρίκαλα


Του Αποστόλη Ζώη


Έντεκα χρόνια ζωής κλείνει φέτος η «Σαρακατσάνικη γωνιά» όταν τον Μάιο του 1998 ο Δήμος Τρικκαίων (Δήμαρχος ο κ. Παπαστεργίου Κων/νος) μετά από αίτημα των Σαρακατσαναίων, παραχωρεί με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον χώρο για την δημιουργία της Σαρακατσάνικης γωνιάς.

Τον ίδιο χρόνο έγινε η περίφραξη η δενδροφύτευση και η κατασκευή των ξύλινων παραδοσιακών κονακίων.

Το 2000 έγινε η πέτρινη βρύση. Το 2001 η τοποθέτηση του λυόμενου οικήματος το οποίο μας παρεχωρήθη από το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο στεγάζει όλα εκείνα που έχουν οι πολίτες δωρίσει προς τον Σύλλογο.

Το 2003 το Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου η γιορτή του οποίου ήταν στενό συνυφασμένη με τους Σαρακατσάνους αφού τη ημέρα εκείνη ήταν το χρονικό μεταίχμιο δηλ. το τέλος της διαβίωσης στα χειμαδιά και το ξεκίνημα για τα ξεκαλοκαιριά.

Όμορφος χώρος

Πρόκειται για έναν όμορφο χώρο, με δύο κονάκια, βάτρες, βρύση, εκκλησάκι και λυόμενο οίκημα στο οποίο εκτίθεται Σαρακατσάνικο λαογραφικό υλικό και διάφορα παραδοσιακά είδη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Τρικάλων «τα κονάκια» κ. Χρήστος Μόρφος, με δηλώσεις στην ΕΡΕΥΝΑ τονίζει πως όλα αυτά τα χρόνια γίνεται μια προσπάθεια διατήρησης και διάδοσης της κληρονομιάς μας των παραδόσεών μας των δημοτικών μας τραγουδιών και όλων εκείνων των διαχρονικών αξιών του ελληνικού πολιτισμού, προσθέτοντας:
«Ο Σύλλογός μας είναι παρών σε όλα τα οργανωτικά συνέδρια της ΠΟΣΣ που έχουν γίνει ανά την Ελλάδα. Συμμετέχει με τα χορευτικά του τμήματα σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη μας και βεβαίως η συμμετοχή και η μεγάλη συμβολή στην επιτυχία του Ανταμώματος στο Περτούλι.». Πάντως ο κ. Μόρφος δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ακόμα, πως «ο χώρος αυτός αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Σαρακατσαναίους της περιοχής μας και όχι μόνο, ενώ είναι η κυψέλη της Πανάρχαιας παράδοσής μας».

Η τεχνική στο κονάκι

Στο πρόσφατο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών του ΦΙΛΟΣ η Κωνσταντινιά Καραλή απόφοιτη αρχιτεκτονικής, αναφερόμενη στην τεχνική του κονακιού ανέφερε ενδιαφέροντα στοιχεία.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Οι Σαρακατσάνοι ζούσαν σε καλύβια (κονάκια). Τα καλύβια των Σαρακατσάνων αποτελούν σπάνιο δείγμα αυθόρμητης αρχιτεκτονικής. Κατασκευάζονταν από λεπτούς κορμούς δέντρων (λούρες), φυλλώματα, βούρλα και άλλα υλικά παρμένα από την περιοχή που κάθε φορά εγκαθίστανται. Για να τα χτίσουν χάραζαν ένα κύκλο στο έδαφος, κάρφωναν τα κεντρικά ξύλα κάθετα και οριζόντια και ύστερα επένδυαν τον σκελετό με βούρλα, καλάμια ή και σίκαλη (χάρτωμα). Παρ’ όλη αυτή την απλή κατασκευή ήταν τόσο στέρεα φτιαγμένα και δεν τα διαπερνούσε η βροχή. Σε κάθε καλύβι υπήρχε η εστία (φωτιά). Η πρωτόγονη μορφή της καλύβας των Σαρακατσαναίων (με τον εφήμερο χαρακτήρα της) λειτουργεί από κάθε άποψη με μια επιτυχή σχέση της λειτουργίας της κατασκευής με την μορφολογία και την οικονομία του σχεδίου».

Όσον αφορά τους κυριότερους τύπους αυτοί είναι δύο, αναφέροντας:

«Δύο είναι οι κυριότεροι τύποι της σαρακατσάνικης καλύβας, α) το ορθό κονάκι (κωνοειδής καλύβα), το οποίο είναι καθαρά κυκλικό στην κάτοψη και καταλήγει στην κορυφή του σε σταυρό και είχε στο κέντρο την εστία (φωτογώνι) και γύρω γύρω διασκευασμένους χώρους όπου τοποθετούσαν ρούχα, είδη μαγειρικής κ.τ.λ, ενώ υπήρχε σταθερή θέση για το εικόνισμα καθώς και β) ο πλάγιος τύπος με δίρριχτη στέγη που κατασκευάζονταν από κορμούς δέντρων, ξύλα (πελεκούδια) και κλαδιά ελάτων (μπάτσες). Τα καλύβια κατασκευάζονταν κυρίως από τις γυναίκες κάθε ομάδας και διατηρούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια την ίδια μορφή και περιέχουν τα ίδια ιστορικά βιώματα, δείγματα της αναλλοίωτης πορείας των Σαρακατσαναίων στον χρόνο».


Πηγή : Η ΕΡΕΥΝΑ 02 Απριλίου 2009, αρ. φύλλου 15168, σελίδα 17

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Καλώς Ανταμωθήκαμαν!


Το ιστολόγιο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Καβάλας ''Ο Φλάμπουρας'' είναι γεγονός!


Εδώ θα είναι το ηλεκτρονικό αντάμωμά μας!

Σύντομα κοντά σας με περισσότερα στοιχεία!

Τα παραπάνω από την πρώτη ανάρτηση του νέου ιστολογίου από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Νομού Καβάλας.

Εμείς με τη σειρά μας να καλοσωρίσουμε τον Σύλλογο της Καβάλας στον κόσμο του διαδικτύου και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία και πολλές αναρτήσεις.

Για να επισκεφτείτε το ιστολόγιο του Συλλόγου της Καβάλας πατήστε εδώ.

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Πάσχα στα κονάκια των Σαρακατσαναίων



Συνεχίζοντας της πλούσια δράση του μετά και τη εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση του Οργανωτικού Συνεδρίου ο Σύλλογος της Θεσπρωτίας ξανά στο προσκήνιο.


Tη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2009 και ώρα 11:30 το πρωί, η εκπομπή Αληθινά Σενάρια της ΕΤ3 θα είναι αφιερωμένη στα έθιμα των Σαρακατσαναίων τις ημέρες του Πάσχα.

Η εκπομπή μαγνητοσκοπήθηκε το Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Απριλίου 2009 στο χώρο της στάνης του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας με την συμμετοχή των Τμημάτων Παραδοσιακού Τραγουδιού και Χορευτικών αλλά και αρκετών μελών του Συλλόγου.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί σε επανάληψη την Πέμπτη 23 Απριλίου 2009, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, στις 20:45.

Πηγή : Hpeiros.gr

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Σύλλογος Σαρακατσαναίων Αµερικής ''Ο Κατσαντώνης"


ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ


Σας ενηµερώνουµε όλους µε περηφάνια ότι δηµιουργήθηκε ήδη:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
"Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ"


Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι τα παρακάτω:

Διεύθυνση :

Ρ.Ο. ΒΟΧ
5356 LONG ISLAND CITY
NEW YORK Ν.Υ 11105
U.S.A.


Τηλέφωνα :

Νάκος Σπύρος: (212)4208153 το πρωί και (718)3320864) το βράδυ
Κουτρουλός Γεώργιος (917)9408720
Κουτσοµιχάλη Παναγιώτα (718)7451728

θΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Παρακαλούνται όλοι οι Σύλλογοι, αλλά και όποιος άλλος γνωρίζει/ουν άτοµα Σαρακατσάνικης καταγωγής, που κατοικούν στην Aµερική, να τους ενηµερώσουν σχετικά µε την ίδρυση του Συλλόγου και να τους παροτρύνουν να επικοινωνήσουν µε τους πιο πάνω, ώστε να βοηθήσουν το νέο αυτό σύλλογο. Αποτελεί τιµή για όλους µας και επιβάλλεται να βοηθήσουμε όλοι αυτή την προσπάθεια.

Τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας "ΗΧΩ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ" . Το αναδημοσιεύουμε με μεγάλη χαρά.

Η πρωτοβουλία αυτή για την ίδρυση Συλλόγου στην Αμερική είναι του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Έβρου. Από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησαν οι κουβέντες και δόθηκαν τα σχετικά (Καταστατικά-εφημερίδες – τηλέφωνα Συλλόγων κ.λ.π.) στον κο Νάκο Σπύρο που ήταν με άδεια στην Ελλάδα .

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία.

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

ΕΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ ΩΣ ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Πριν από 80 περίπου χρόνια στις 5 Αυγούστου 1926, στο Νησί στα Γιάννενα, συγκλήθηκε πιθανόν το πρώτο Συνέδριο Σαρακατσαναίων στην Ελλάδα. Η εφημερίδα «Ηπειρωτική Ηχώ» της επόμενης ημέρας γράφει:




ΕΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ ΩΣ ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Παρατίθεται απόσπασμα από τα παραπάνω άρθρο: Χθες συνήλθον εις Νήσον αντιπρόσωποι 300 οικογενειών Σαρακατσαναίων σκηνιτών οι οποίοι συνεζήτησαν το ζήτημα της γεωργικής των αποκαστάσεως εκδόσαντες το κάτωθι ψήφισμα το οποίο απέστειλαν προς την Κυβέρνησιν και τον Αθηναικόν τύπον και επέδωκαν προς τον κ. Γενικόν διοικητήν και τον εγχώριον τύπον. «Αντιπρόσωποι Σαρακατσαναίων Ηπείρου εκπροσωπούντες εντολήν και γνώμας όλων Σαρακατσαναίων Ηπείρου συνελθόντες εις λαϊκόν Συνέδριον εις Νήσον Ιωαννίνων ίνα συζητήσουν περί καθωρισμού καταστάσεώς των απεφάσισαν: Παρακαλούν σεβαστήν Κυβέρνησιν και Επιτροπήν Αποκαταστάσεως λάβουν μέτρα και αποκαταστήσουν και νομάδας πλανωμένους σαρακατσαναίους Ηπείρου πάντας γνωστοτάτους και πλέον αμειγείς συνείδησιν και αίμα έλληνες εις μονίμους γεωργοκτηνοτροφικούς συνοικισμούς.

……………………………………………


Ουδένα αντιπρόσωπον ελληνικής πατρίδος βλέπομεν, ούτε διδάσκαλον, ούτε ιερέα, ούτε ταχυδρόμον, ούτε πρόεδρον κοινότητος πλην δημοσίου εισπράκτορος, αγρίου απαοσπασματάρχου και στρατολόγου το δε υπόλοιπον της καταστάσεώς μας το συμπληρώνουν οι λησταί.

……………………………………………………………..



Οι αντιπρόσωποι των τριακοσίων περίπου οικογενειών Σαρακατσαναίων Ηπείρου. Ν. Γ. Τσουμάνης, Κώστας Χ. Κάτσινος, Γρηγόριος Δ. Ζήγος, Μάνθος Μυριούνης, Ευάγγελος Καζούκας, Ανδρέας Κ. Φερεντίνος.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονταν στην εισήγηση του κου Τάγκα Δημητρίου, προέδρου της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, στο Οργανωτικό Συνέδριο στην Ηγουμενίτσα.

Για να διαβάσετε όλη την εισήγηση πατήστε εδώ.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

2ο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Κεντρικής Μακεδονίας


Το καλύβι που στήθηκε πέρσι τον Αύγουστο στο Καιμακτσαλάν, δεν άντεξε στην επέλαση του χειμώνα και έπεσε.


Ήρθε λοιπον η ώρα να ζεστάνουμε την προετοιμασία για το επόμενο αντάμωμα και να σχεδιάσουμε τη νέα διοργάνωση.

Το 2ο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Κεντρικης Μακεδονίας θα πραγματοποιηθει στις 22 και 23 Αυγούστου 2009.

Γιώργος Κολοβός
Μέλος Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Ημαθίας

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

21ο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων

Το 21ο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων πέρασε στην ιστορία. Ο Σύλλογος της Θεσπρωτίας είναι βέβαιο πως ανέβασε τον πήχη. Η εξαίρετη οργάνωση και η εκπληκτική φιλοξενία από τους Σαρακατσάνους (και όχι μόνο) της Θεσπρωτίας είναι βέβαιο πως δημιουργούν νέα πρότυπα στον ορισμό της επιτυχίας ενός Οργανωτικού Συνεδρίου.

Για τους διοργανωτές του 21ου Οργανωτικού Συνεδρίου τα συγχαρητήρια μας.

Νιώθουμε ευγνωμοσύνη και ταυτόχρονα περηφάνια που υπάρχουν Σύλλογοι σαν τον δικό σας. Συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά περισσότερο απ΄όλα συγχαρητήρια στα πολλά μέλη του συλλόγου που συμμετείχαν σ' αυτή τη διοργάνωση και την φέρανε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία.

Την έναρξη του 21ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου των Συλλόγων Σαρακατσαναίων κήρυξε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Μπέζας μεταξύ άλλων ανέφερε:

« Οι Σαρακατσαναίοι είναι μια πανάρχαια ελληνική φυλή, διασκορπισμένη σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο και την Ήπειρο έως τη Θράκη, αλλά και σε μέρος της Βαλκανικής. Με τον ανυπότακτο χαρακτήρα τους, που απέκτησαν από το σκληρό νομαδικό τους βίο και από τη διαβίωσή τους κάτω από αντίξοες συνθήκες στα βουνά, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, προσέφεραν πολλά και κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα και συνέβαλαν ουσιαστικά στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40.
Οι Σαρακατσαναίοι ανεξάρτητα από τις μετακινήσεις τους και τον εναλλασσόμενο τόπο διαμονής τους, είχαν τα ίδια ήθη και έθιμα και κυρίως μιλούσαν την ίδια γλώσσα, την ελληνική, η οποία ήταν απαλλαγμένη από ξένα στοιχεία. Οργανώνοντας τον τρόπο ζωής τους γύρω από ένα είδος ποιμενικής συνεργασίας, τα ονομαζόμενα «τσελιγκάτα», δημιούργησαν μέσα από αυτές τις μικρές κοινωνίες των οικογενειών τους, το δικό τους λαϊκό πολιτισμό.
Από το 1960 και μετά, όταν οι Σαρακατσαναίοι διασκορπίστηκαν στις πόλεις και τα χωριά, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Αδελφότητες σ’ όλη την Ελλάδα και φυσικά η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Συλλόγων, προσπαθούν να μεταγγίσουν την αγάπη γι’ αυτόν το γνήσιο λαϊκό πολιτισμό, που αξίζει να καταγράφεται και να αναδεικνύεται.
Είναι σημαντικό αυτό που κάνετε, γιατί οι άνθρωποι που δε θυμούνται το παρελθόν τους, αυτοκαταδικάζονται και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την εποχή μας, μια εποχή που την χαρακτηρίζουν οι έντονες αλλαγές ».

Να συμπληρώσουμε εδώ ότι ο κύριος Μπέζας είναι παντρεμένος με Σαρακατσάνα.

Σχετικά με τη θεματολογία του Συνεδρίου δεν θα κάνουμε καμία αναφορά αυτή τη στιγμή. Ο Σύλλογος της Θεσπρωτίας μας υποσχέθηκε πως θα αναρτήσει στο ιστολόγιό του όλες τις εισηγήσεις. Θα περιμένουμε λοιπόν την δημοσίευσή τους. Σε μεταγενέστερη ανάρτηση θα ασχοληθούμε περαιτέρω με την θεματολογία και την προετοιμασία που θεωρούμε πως πρέπει να έχει το επόμενο Οργανωτικό Συνέδριο.

Το επόμενο Οργανωτικό Συνέδριο αποφασίστηκε να διοργανωθεί από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Κορδελιού "Ο Σταυραετός". Η πολυπληθής κοινότητα των Σαρακατσάνων του Κορδελιού και ο εξαιρετικά ενεργός Σύλλογος αποτελούν εγγύηση για ακόμα μία επιτυχημένη διοργάνωση.

Σχετικά με το Συνέδριο διαβάστε επίσης :

Πρωινός Λόγος Ιωαννίνων

Ιστολόγιο filiati

e-igoumenitsa