Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΑ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Είναι αναμφισβήτητο ότι τα ανταμώματα των Σαρακατσάνων έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Κύριος στόχος τους η αντάμωση των μεγαλύτερων σε ηλικία Σαρακατσάνων αλλά και η γνωριμία των νεότερων. Η αλματώδη ανάπτυξη του διαδικύου, ωστόσο, φέρνει στο προσκήνιο και ένα καινούργιο είδος ανταμώματος των απανταχού Σαρακατσάνων μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους. Μπροστάρης σε αυτού του είδους την επικοινωνία αποτέλεσε το sarakatsanos.gr με την δυνατότητα συζητήσεων μέσω του forum και την ανάρτηση νέων και ειδήσεων από τα μέλη της ιστοσελίδας. Η δημιουργία ωστόσο του facebook, ενός κοινωνικού ιστοχώρου δικτύωσης (social networking website) φέρνει επανάσταση και στην επικοινωνία και γνωριμία μεταξύ των απανταχού Σαρακατσάνων. Με 100 περίπου εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως και περίπου 326.000 μέλη από την Ελλάδα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ιστοσελίδα τέσσερα μόλις χρόνια μετά την δημιουργία της έχει εξελιχθεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του διαδικτύου.

Εάν λοιπόν κάνουμε μία αναζήτηση στο facebook στην λέξη "sarakasanoi" δύο ομάδες μελών εμφανίζονται με 160 και 35 μέλη αντίστοιχα ενώ η αναζήτηση στη λέξη "sarakatsanos" μας φέρνει στην οθόνη μας μία ακόμα ομάδα με 360 μέλη. Στην λέξη "sarakatsanaιoi" μία ομάδα με 67 μέλη ενώ στην αναζήτηση στην λέξη "Σαρακατσάνοι" η ομάδα των Σαρακατσάνων της Πρέβεζας εμφανίζεται με 11 μέλη. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν και άλλες ομάδες Σαρακατσάνων πάντως και αυτές από μόνες τους αποτελούν έναν νέο και δυναμικά αναπτυσσόμενο χώρο επικοινωνίας των Σαρακατσάνων.

Αν λοιπόν είστε μέλος του facebook και δεν σας πέρασε ποτέ από το μυαλό να αναζητήσετε ομάδες Σαρακατσάνων σ’ αυτό κάντε το τώρα. Γίνετε μέλος και γνωρίστε ή βρείτε φίλους σας από όλη την Ελλάδα. Αν πάλι δεν έχετε ποτέ επισκεφτεί την συγκεκριμένη ιστοσελίδα και σας ενδιαφέρει δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: