Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Το Σαρακατσάνικο σόι των Ζγουλεταίων


Μία ιστοσελίδα που ανακαλύψαμε πρόσφατα για το Σαρακατσάνικο σόι των Ζγουλεταίων που ζούσε μαζί τους δυo τελευταίους αιώνες στην βόρεια πλευρά της Όθρυος. Ο ορεινός όγκος της Όθρυος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ν. Μαγνησίας και αποτελεί το φυσικό όριο του νομού με το Ν. Φθιώτιδας.

Κάνοντας περιήγηση μπορείτε να δείτε μια σύντομη αναφορά για την καταγωγή των Ζγουλεταίων, καθώς και το Γενεαλογικό τους δέντρο από τον πρώτο Ζγουλέτα τον Νίκο γεννημένο το 1780 έως και τους Ζγουλεταίους που έχουν γεννηθεί γύρω στο 1960. Ακόμη μπορείτε να δείτε προσωπικές φωτογραφίες τον Ζγουλεταίων καθώς και ανέκδοτες φωτογραφίες, από διάφορες εκδηλώσεις της καθημερινής τους ζωής. Στην ιστοσελίδα θα δείτε και πολλές φωτογραφίες από τοπία στα οποία είτε έζησαν οι Ζγουλεταίοι είτε συνέβησαν κάποια σημαντικά γεγονότα. Ειδική αναφορά γίνεται στο Γιντζέκι, το χωριό που ζούνε οι Ζγουλεταίοι από το 1906 που εγκαταστάθηκαν εκεί μόνιμα, μέχρι και τις μέρες μας, καθώς και στις οικογένειες των Σαρακατσαναίων με τις οποίες ζούσαν μαζί στις ίδιες στάνες και αργότερα στο Γιντζέκι. Τέλος μπορείτε να διαβάσετε ιστορίες για σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν κατά καιρούς τόσο στους διάφορους Ζγουλεταίους αλλά και γενικότερα στον περίγυρο τους .


ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΖΓΟΥΛΕΤΑΣ

Όταν μια από τις πολλές φορές που τα αποσπάσματα των τούρκων έκαναν εξόρμηση στα κονάκια τον Σαρακατσαναίων αυτός για κάποιο λόγο δεν πρόλαβε να φύγει και περικυκλωμένος ζγούλωσε ( κρύφτηκε ) σε έναν πάλιουρα , οι υπόλοιποι Σαρακατσαναίοι τον είχαν ξεγραμμένο, σκοτωμένο ή στην καλύτερη περίπτωση αιχμάλωτο τον τούρκων. Γυρνώντας μετά στα κονάκια τον βρήκαν εκεί να τους περιμένει και με απορία τον ρώτησαν πως γλίτωσε, αυτός τους εξήγησε πως τα κατάφερε αφού ζγούλωσε σε ένα πάλιουρα. Έτσι για τους υπόλοιπους ήταν αυτός που ζγούλωσε και με τα χρόνια άλλαξε το επώνυμο και έγινε Ζγουλέτας.

Έτσι προήλθε το επώνυμο ΖΓΟΥΛΕΤΑΣ


Εμείς Απρίλ' κουρεύουμι
του Θιρτή γλιντάμι,
ειμείς του Μάη φεύγουμι,
τουν Αη Δημήτρ’ γυρνάμι.
Του Καλοκαίρ' έχουμι
γάμους κι πανηγύρια
Κι του Χειμώνα μας γιννάν
τα πρότα κι τα γίδια.


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα ( πατήστε εδώ ) και θα ανακαλύψετε κι άλλες πολλές πληροφορίες και για άλλες Σαρακατσάνικες οικογένειες της περιοχής. Η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι www.zgouletas.gr και το e-mail του διαχειριστή Δημήτρη Ζγουλέτα dimitris@zguletas.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: