Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Η Σαρακατσάνα, Εικόνα και Λόγος

Ανθολόγιο κειμένων και Φωτογραφικό Λεύκωμα αφιερωμένο στη Σαρακατσάνα γυναίκα εκδόθηκε πρόσφατα, με χορηγία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως Ευγενίας Τσουμάνη, από την Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου.

Το έργο θα παρουσιασθεί στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ) αύριο, Τετάρτη στις 7 μ.μ. από την Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, τον Γεώργιο Καπρινιώτη Φιλόλογο Επίτ. Σχολικό Σύμβουλο και την Μαρίνα Βρέλλη- Ζάχου Αν. Καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Γενική Γραμματέας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, κα Ευγενία Τσουμάνη.

Βασικό συστατικό του βιβλίου οι σπάνιες παλαιές φωτογραφίες που περιέχει, και με θεματική ευρύτητα η οποία καλύπτει όλους τους τομείς της προσφοράς, της θέσης και της δράσης της Σαρακατσάνας.

Οι φωτογραφίες αυτές, ερασιτεχνών φωτογράφων οι περισσότερες, ανώνυμων δημιουργών αλλά και μελετητών της Σαρακατσάνικης ζωής, ασπρόμαυρες αποτυπώσεις του παρελθόντος, παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες και τελικά προσφέρουν θετική γνώση σχετικά με τη ζωή των Σαρακατσάνων, τη θέση και τον ρόλο της γυναίκας σ’ αυτήν.

Πηγές : Ιστολόγιο Λίγα απ' όλα & εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: