Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

21ο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων

Το 21ο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων πέρασε στην ιστορία. Ο Σύλλογος της Θεσπρωτίας είναι βέβαιο πως ανέβασε τον πήχη. Η εξαίρετη οργάνωση και η εκπληκτική φιλοξενία από τους Σαρακατσάνους (και όχι μόνο) της Θεσπρωτίας είναι βέβαιο πως δημιουργούν νέα πρότυπα στον ορισμό της επιτυχίας ενός Οργανωτικού Συνεδρίου.

Για τους διοργανωτές του 21ου Οργανωτικού Συνεδρίου τα συγχαρητήρια μας.

Νιώθουμε ευγνωμοσύνη και ταυτόχρονα περηφάνια που υπάρχουν Σύλλογοι σαν τον δικό σας. Συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά περισσότερο απ΄όλα συγχαρητήρια στα πολλά μέλη του συλλόγου που συμμετείχαν σ' αυτή τη διοργάνωση και την φέρανε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία.

Την έναρξη του 21ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου των Συλλόγων Σαρακατσαναίων κήρυξε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Μπέζας μεταξύ άλλων ανέφερε:

« Οι Σαρακατσαναίοι είναι μια πανάρχαια ελληνική φυλή, διασκορπισμένη σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο και την Ήπειρο έως τη Θράκη, αλλά και σε μέρος της Βαλκανικής. Με τον ανυπότακτο χαρακτήρα τους, που απέκτησαν από το σκληρό νομαδικό τους βίο και από τη διαβίωσή τους κάτω από αντίξοες συνθήκες στα βουνά, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, προσέφεραν πολλά και κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα και συνέβαλαν ουσιαστικά στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40.
Οι Σαρακατσαναίοι ανεξάρτητα από τις μετακινήσεις τους και τον εναλλασσόμενο τόπο διαμονής τους, είχαν τα ίδια ήθη και έθιμα και κυρίως μιλούσαν την ίδια γλώσσα, την ελληνική, η οποία ήταν απαλλαγμένη από ξένα στοιχεία. Οργανώνοντας τον τρόπο ζωής τους γύρω από ένα είδος ποιμενικής συνεργασίας, τα ονομαζόμενα «τσελιγκάτα», δημιούργησαν μέσα από αυτές τις μικρές κοινωνίες των οικογενειών τους, το δικό τους λαϊκό πολιτισμό.
Από το 1960 και μετά, όταν οι Σαρακατσαναίοι διασκορπίστηκαν στις πόλεις και τα χωριά, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Αδελφότητες σ’ όλη την Ελλάδα και φυσικά η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Συλλόγων, προσπαθούν να μεταγγίσουν την αγάπη γι’ αυτόν το γνήσιο λαϊκό πολιτισμό, που αξίζει να καταγράφεται και να αναδεικνύεται.
Είναι σημαντικό αυτό που κάνετε, γιατί οι άνθρωποι που δε θυμούνται το παρελθόν τους, αυτοκαταδικάζονται και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την εποχή μας, μια εποχή που την χαρακτηρίζουν οι έντονες αλλαγές ».

Να συμπληρώσουμε εδώ ότι ο κύριος Μπέζας είναι παντρεμένος με Σαρακατσάνα.

Σχετικά με τη θεματολογία του Συνεδρίου δεν θα κάνουμε καμία αναφορά αυτή τη στιγμή. Ο Σύλλογος της Θεσπρωτίας μας υποσχέθηκε πως θα αναρτήσει στο ιστολόγιό του όλες τις εισηγήσεις. Θα περιμένουμε λοιπόν την δημοσίευσή τους. Σε μεταγενέστερη ανάρτηση θα ασχοληθούμε περαιτέρω με την θεματολογία και την προετοιμασία που θεωρούμε πως πρέπει να έχει το επόμενο Οργανωτικό Συνέδριο.

Το επόμενο Οργανωτικό Συνέδριο αποφασίστηκε να διοργανωθεί από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Κορδελιού "Ο Σταυραετός". Η πολυπληθής κοινότητα των Σαρακατσάνων του Κορδελιού και ο εξαιρετικά ενεργός Σύλλογος αποτελούν εγγύηση για ακόμα μία επιτυχημένη διοργάνωση.

Σχετικά με το Συνέδριο διαβάστε επίσης :

Πρωινός Λόγος Ιωαννίνων

Ιστολόγιο filiati

e-igoumenitsa

Δεν υπάρχουν σχόλια: