Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κατσαρού "Τα Σαρακατσιάνικα τσελιγκάτα του Βερμίου και η ζωή στις στάνες τους"


Το Σάββατο 25 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού περίπτερου της ΕΛΗΑΣ στη Βέροια η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κατσαρού
"Τα Σαρακατσιάνικα τσελιγκάτα του Βερμίου και η ζωή στις στάνες τους".

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Νομού Ημαθίας "ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ" ο οποίος είναι και ο εκδότης του βιβλίου και τελούσε υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας ως Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδης Κώστας, οι Βουλευτές Ημαθίας κ Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Φωτιάδης Ηλίας και Χαλκίδης Μιχάλης, ο πρώην Βουλευτής και Ευρωβουλευτής κ. Βλαχόπουλος Δημήτριος, ο Αντινομάρχης Λάρισας κ. Ντόκος Βασίλειος, ο Δήμαρχος Μελίκης και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ημαθίας κ. Καρέλης Κωσταντίνος, ο Δήμαρχος Αντιγοννιδών κ. Στεργιόπουλος Γρηγόρης, ο Δήμαρχος Δοβρά κ. Τσιούντας Χρήστος, ο Αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Σαμουρέλης Κωνσταντίνος, ο Αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Μαυροκεφαλίδης Παναγιώτης, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Ημαθίας κ. Μαρκοβίτης Αντώνιος και Σούρλας Κωνσταντίνος (ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου), ο Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας κ. Σακαλής Μιχάλης, ο κ. Σιδηρόπουλος Ορέστης Σύμβουλος του Νομάρχη Ημαθίας και δάσκαλος σε Σαρακατσάνικο σχολείο σε νεαρή ηλικία, ο κ. Φράγκος Χρήστος Πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών Ημαθίας, ο κ. Γεωργάκης Νίκος Προιστάμενος του ΕΛΓΑ Ημαθίας, Εκπρόσωποι του ιδρύματος "Παναγία Σουμελά" καθώς και δημοσιογράφοι από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. Την εκδήλωση επίσης παρακολούθησε η κα Μακρή Θεοδώρα ανταποκρίτρια της ΕΡΤ και Διευθύντρια του ΕΟΤ Ισπανίας. Τέλος την παρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Κυργιάννης Δημήτριος, το μέλος του Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ. και Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκις κ. Λοκοβίτης Μιχάλης, το μέλος του Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ. και αντιπρόσωπος του Συλλόγου μας στην Ομοσπονδία κ. Κυργιάννης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θράκης κ. Νάκος Γεώργιος, το Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου - Κορδελιού καΑμανατιάδου Ανδρομάχη, ο Πρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν.Πιεριας κ. Κακαμούκας Δημήτριος καθώς και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συλόγου Σαρακατσαναίων Λαγκαδά Θεσσαλονίκης κ. Στάθης Δημήτριος και Κουκουτσέλος Αλέξανδρος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε το μέλος του συλλόγου και αντιπρόσωπος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) Γιώργος Κολοβός ο οποίος παρουσίασε τους ομιλητές της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Καραγιάννης Στέργιος ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους έκανε μια σύντομη εισαγωγή εξηγώντας το σκεπτικό με το οποίο το Δ.Σ. του Συλλόγου ανέλαβε αυτό το εγχείρημα.

Μετά τον Πρόεδρο του Συλλόγου την εκδήλωση χαιρέτησε ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδης Κώστας ο οποίος αφού συνεχάρη τον συγγραφέα και το Σύλλογο υποσχέθηκε την αγορά ενός σημαντικού αριθμού βιβλίων από τη Νομαρχία.

Πρώτος μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας Γεώργιος ο οποίος μεγάλωσε σε Σαρακατσάνικη στάνη και γνωρίζει την ζωή του Σαρακατσάνικου τσελιγκάτου από πρώτο χέρι. Ο κ. Σούρλας συνεχάρη το κ. Κατσαρό για το έργο του και κατέθεσε τις δικές του προσωπικές εμπειρίες από την ζωή στη στάνη.

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Καψάλης Γεώργιος, Καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο κ. Καψάλης προέβη σε μία διεξοδική παρουσίαση του βιβλίου με έναν ομολογουμένως απολαυστικό τρόπο. Ο κ. Καψάλης συγγραφέας και ο ίδιος με πλούσιο συγγραφικό έργο αλλά και Σαρακατσάνος στην καταγωγή αποδείχθηκε ο πλέον κατάλληλος παρουσιαστής του βιβλίου του κ. Κατσαρού.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο κ. Χιονίδης Γεώργιος, πρώην Βουλευτής, Ιστορικός και συγγραφέας με συγγραφική δραστηριότητα σχετική με την Βέροια και την περιοχή της Ημαθίας. Ο κ. Χιονίδης συνέδεσε την ιστορική παρουσία των Σαρακατσάνικων τσελιγκάτων του Βερμίου με την ιστορία της Βέροιας. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το τελευταίο μέρος του βιβλίου, όπου καταγράφονται τα τσελιγκάτα του Βερμίου ένα ένα, είναι "άξιο διδακτορικής διατριβής".

Τέλος τον λόγο έλαβε ο ίδιος ο συγγραφέας ο οποίος και αφού ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές, εξήγησε τους λόγους οι οποίοι τον ώθησαν στη συγγραφή αυτού του έργου ενώ συνεχάρη και το Σύλλογο για την πρωτοβουλία του και ευχήθηκε η προσπάθεια του Συλλόγου να βρεί μιμητές.

Το βιβλίο διατίθεται από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ημαθίας στην τιμή των 25 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:
στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Συλλόγου stavraetoi@yahoo.gr
ή
στα τηλέφωνα 6977 338226 ( Κυργιάννης Κώστας) και 6977 663521 (Κωτούλας Χρήστος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: