Το παρακάτω άρθρο το βρήκαμε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο.
******************************
ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ
Η πολιτιστική «εξωστρέφεια» των Σαρακατσαναίων
Της Κανέλας Κοπάνου
Το συσχετισμό της επιλογής χώρου κατοικίας με τα δρώμενα της κοινωνικής τους ζωής προέβαλε η χθεσινή μουσικοχορευτική βραδιά του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας «Ο Κατσαντώνης» στο Κηποθέατρο, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας με κεντρικό θέμα «Υπαίθριοι χώροι θέασης και ακρόασης πολιτιστικών εκδηλώσεων». Δηλώνοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας στηρίζει πάντοτε την ελληνική μουσική παράδοση, ο νομάρχης κ. Λουκάς Κατσαρός τόνισε την αξία του διδάγματος που προσφέρει στους νεοέλληνες η ζωή των προγόνων μας μέσα από μαρτυρίες που κουβαλούν τα δημοτικά τραγούδια. «Μια ακόμη τιμητική βραδιά δημοτικού τραγουδιού που ξυπνά μνήμες στους μεγαλύτερους και προσφέρει γνώση στους νεότερους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαρός, αφήνοντας όπως συμπλήρωσε να «μιλήσουν» στους ακροατές τα τραγούδια.
Στους υπαίθριους χώρους θέασης και ακρόασης που ανέκαθεν αποτελούσαν το κατάλληλο περιβάλλον για την πραγματοποίηση πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. κ. Ντίνος Διαμάντος. Δεδομένου ότι οι Σαρακατσάνοι ήταν ένα καθαρά αρχαιοελληνικό φύλο, κάτι που αποδεικνύουν και επιστημονικές μελέτες, συσχέτισε το νομαδικό τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων με την ανάγκη να πραγματοποιούν κάθε πολιτιστικό γεγονός σε υπαίθριους χώρους. Απόδειξη μέχρι τις μέρες μας αποτελεί και το Ετήσιο Αντάμωμα, μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις, σημείωσε ο κ. Διαμάντος επισημαίνοντας στη συνέχεια τα πλεονεκτήματα των φυσικών χώρων, λόγου χάρη στην υψηλή ακουστική και στην αξιοποίησή τους από τους νομάδες Σαρακατσαναίους. «Η ουσία της νομαδικής ζωής των Σαρακατσαναίων έδινε ‘τόνο’ στη μεταφορά τους από τα βουνά στον κάμπο και στίγμα στην έκφρασή τους μέσα από τα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα τόσο σε επίπεδο ορεινού τοπίου όσο και πεδινού» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Λάρισας κ. Στυλιανός Σούρλας, υπογράμμισε, τη σπουδαιότητα της παρουσίασης του σαρακατσάνικου τραγουδιού προκειμένου να κατανοήσει ο ακροατής ότι δεν πρόκειται για ένα απλό στίχο καθώς τα ακολουθεί μια ξεχωριστή φιλοσοφία με ιδιαίτερα ακούσματα και κάνουν λόγο για καημούς, για πόνο, για αγάπη, για νόστο, για χαρά. «Μέσα από την εκδήλωση καλώ τους Σαρακατσάνους αλλά και τους φίλους των Σαρακατσάνων να στηρίξουν τον πρώτο στην ιστορία Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων για να μεταδοθεί ανόθευτο το σαρακατσάνικο φρόνημα» σημείωσε ο κ. Σούρλας σημειώνοντας στους παρευρεθέντες ότι το τέλος της θητείας του Δ.Σ. του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας πρέπει να αποτελέσει κέντρο αναφοράς για τη δράση του αποκτώντας πάνω από όλα στο ταξίδι αυτό καρδιακούς φίλους που θα μοιραστούν τα ίδια συναισθήματα.
Στην παραδοσιακή μουσική βραδιά συμμετείχαν γνωστοί και καταξιωμένοι ερμηνευτές του σαρακατσάνικου τραγουδιού όπως οι Κώστας Νάκας, Νίκος Γιαννακός, Δημήτρης Χατζηπλής, Τασούλα Μαλιαχόβα, Γιάννης Γκόβαρης. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Σοφία Σπανού ενώ τα τραγούδια συνόδευσαν τα μέλη του χορευτικού συλλόγου «Ο Κατσαντώνης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου