Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010

Σαν παραμύθι όπως το άκουσα......


Διηγείται ο τέως βουλευτής Φθιώτιδας κ. Ηλίας Καλλιώρας.

Η ακλόνητη θρησκευτική πίστη της Σαρακατσάνας μάνας.

Η χριστιανική ορθόδοξη πίστη είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχή των Σαρακατσαναίων και αποτελεί σταθερό οδηγό στην πορεία της ζωής τους.

Μπορεί ο εκκλησιασμός τους να γινόταν στις μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης, λόγω της νομαδικής ζωής τους, όµως το θρησκευτικό συναίσθημα ήταν ισχυρότατο και αλώβητο.

Μια πίστη που μένει αδιασάλευτη και αναλλοίωτη στην ψυχή της Σαρακατσάνας μάνας, όταν αντικρίζει το νεκρό παιδί της.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, που µας διηγήθηκε η εγγονή μιας ηρωίδας, χήρας Σαρακατσάνας, µε τρία παιδιά, που διαδραματίσθηκε στη Δρακοσπηλιά, πάνω από τις Θερμοπύλες.

Συγκεκριμένα είχαν ανέβει µε τα γιδοπρόβατά τους στην περιοχή της Δρακοσπηλιάς για να ξεκαλοκαιριάσουν. Τη φροντίδα του κοπαδιού της χήρας Σαρακατσάνας είχαν οι αφέντες της (κουνιάδια) βοηθούμενοι από το δωδεκάχρονο πρωτότοκο γιο της.

Η μοίρα όμως της επιφύλαξε ακόμη ένα πιο άσχημο παιχνίδι. Μία γίδα βραχιάσθηκε και στη προσπάθειά του ο γιός της να την ξεβραχιάσει, δυστυχώς, κατακρημνίσθηκε σε βά­ραθρο µε αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Μαζεύτηκαν οι άνδρες του τσελιγκάτου, μαζί µε τα κου­νιάδια της και μια τριχιά ανέβασαν το νεκρό πια παιδί, στο ίσιωμα, παρηγορώντας, παράλληλα τη μάνα, λέγοντάς της ότι είναι τραυματισμένο.

Η ίδια όμως κατάλαβε τι ακριβώς είχε γίνει και πριν ακόμα το ανασύρουν, πήγε μάσα στο εξωκλήσι του Αι-Γιάννη, που βρισκόταν κοντά στα κονάκια του, και γονατισμένη μπροστά στην εικόνα της Παναγιάς προσεύχεται µε μεγάλη ψυχική δύναμη και βαθιά πίστη και την παρακαλεί λέγοντας : «Κυρά Δέσποινα και τα 3 παιδιά µου εσύ µου τα 'δωσες, είναι δικά σου. Τώρα θέλησες να µου πάρεις το μεγαλύτερο, το Βασίλη µου. Χάρισέ µου, αν θέλεις τα άλλα δύο».

Αυτή ήταν η ηρωίδα Σαρακατσάνα μάνα, παρότι αγράμματη, είχε ανατραφεί και διατηρούσε αμείωτες τις χριστιανικές και ηθικές αξίες και αρχές.

Αυτή η γυναίκα, όχι µόνο, αντιστάθηκε στα τόσο χτυπήματα της ζωής αλλά κατάφερε, μέσα στο κύκλο της ζωής της (πέθανε 105 χρονών), να στηθεί στα πόδια της, οικονομικά και κοινωνικά, και προόδευσε μαζί µε τα άλλα δυο της παι­διά.

Αυτός είναι ο πλούσιος ψυχικός κόσμος των Σαρακατσαναίων και µε αυτόν τον ψυχικό κόσμο μπόρεσαν όχι µόνο να αντισταθούν στις αντίξοες συνθήκες της ζωής, αλλά και να μεγαλουργήσουν, αγωνιζόμενοι πάντοτε µε σημαία τις ηθι­κές αρχές που κληροδότησαν από γενιά σε γενιά.


Το παραπάνω δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Τα δέοντα των Σαρακατσαναίων" (τεύχος 21, Δεκέμβριος 2009) που εκδίδει ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας. Για επικοινωνία με το περιοδικό στο τηλέφωνο 22310 514414 ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο tadeonta@gmail.com.

************************

Δεν υπάρχουν σχόλια: