Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Παρουσιάζονται τα βιβλία του Νικόλαου Κατσαρού για τους Σαρακατσάνους

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνουν ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Καβάλας "Ο Φλάμπουρας" και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ θα αναφερθεί στην καταγωγή των Σαρακατσαναίων και της γλώσσας τους.
Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Καβάλας "Ο Φλάμπουρας" και η Νομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Καβάλας διοργανώνουν από κοινού μια εκδήλωση με θέμα την καταγωγή των Σαρακατσαναίων και του γλωσσικού τους ιδιώματος. Η εκδήλωση θα έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), πρώην βουλευτή νομού Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαο Κατσαρό και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης.
Ο κ. Κατσαρός πέραν της ιδιότητας του πολιτικού, υπήρξε ερευνητής του τρόπου ζωής των Σαρακατσάνων και η μελέτη του πάνω σε αυτούς συγκεντρώθηκε και κυκλοφόρησε σε δυο βιβλία. Το πρώτο είναι "Οι αρχαιοελληνικές ρίζες του Σαρακατσάνικου λόγου. Ετυμολογική προσέγγιση" που εκδόθηκε το 1995 και το δεύτερο ονομάζεται "Σαρακατσιαναίοι, Συρράκο και Σακαρέτσι" το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι.
Αμφότερα θα παρουσιαστούν στη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ θα αναλυθούν και τα θέματα "Λέξεις του Σαρακατσάνικου λόγου" και "Καταγωγή των Σαρακατσαναίων". Πέραν του κ. Κατσαρού, θα μιλήσουν ο νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής, ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αντώνιος Σκευάς και ο επίκουρος καθηγητής Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θεοχάρης Δαλακούρας. Ο Νικόλαος Κατσαρός, μέσω των βιβλίων του προσπαθεί να ρίξει φως στην ιστορική διαδρομή ενός παλαιού νομαδικού λαού, τα μέλη του οποίου είναι γνωστά με το όνομα Σαρακατσάνοι μόλις τα τελευταία 200 - 250 χρόνια. Πιθανότεροι "νονοί" οι Τούρκοι κατακτητές οι οποίοι έδωσαν το όνομα "Καρα-Κατσιάν" σε αυτούς τους σκληρούς ορεσίβιους τα ίχνη των οποίων φτάνουν πιο πίσω και από την εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Το άρθρο είναι του Άγγελου ΚΑΛΟΓΡΗΑ (angelos.kalogrias@gmail.com )
Πηγή : www.evdomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: