Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Οι Σαρακατσάνοι στην Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Τι είναι πρώτα απ’ όλα η Βικιπαίδεια ή μάλλον καλύτερα ποια είναι η Wikipedia;

«Η Βικιπαίδεια (ο όρος προήλθε από το Αγγλικό Wikipedia σε ελεύθερη μεταγραφή) είναι μία διεθνής, ελεύθερου περιεχομένου, εξελισσόμενη δια συνεργασίας εγκυκλοπαίδεια, η οποία βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.wikipedia.org στο διαδίκτυο. Γράφεται σε συνεργασία από εθελοντές με το λογισμικό wiki, κάτι που σημαίνει ότι άρθρα μπορεί να προστεθούν ή να αλλάξουν από τον καθένα. Το έργο ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου 2001 ως συμπλήρωμα στη γραμμένη από ειδήμονες Nupedia, με ιδρυτή τον Τζίμι Γουέιλς και λειτουργεί τώρα από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Wikimedia (Wikimedia Foundation). Η Αγγλική Βικιπαίδεια περιλαμβάνει περισσότερα από 2.000.000 άρθρα.»

Ο παραπάνω ορισμός είναι από την ίδια την Βικιπαίδεια. Τα άρθρα της Ελληνικής Βικιπαίδειας δεν είναι σε καμία περίπτωση η μετάφραση της Wikipedia και φυσικά ούτε το αντίστροφο. Τα άρθρα της Ελληνικής Βικιπαίδειας είναι επίσης πολύ λιγότερα από αυτά της Wikipedia μια και οι Ελληνόφωνοι χρήστες του διαδικτύου είναι κατά πολύ λιγότεροι των Αγγλόφωνων.

Τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική έκδοση αυτής της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας μπορεί κάποιος να βρει άρθρα για τους Σαρακατσάνους (Sarakatsani). Ο ορισμός στην ελληνική έκδοση είναι ως εξής : «Οι Σαρακατσάνοι, γνωστοί και ως Καρακατσάνοι ή Σαρακατσαναίοι, είναι ελληνική νομαδική φυλή που βρίσκεται διασκορπισμένη σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα. Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των Σαρακατσάνων έχει εγκαταλείψει το νομαδικό βίο και ζει μόνιμα στα χωριά όπου ασχολείται με την κτηνοτροφία, ενώ οι απόγονοί τους έχουν εγκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μικρός αριθμός Σαρακατσάνων βρίσκεται επίσης στη Βουλγαρία.» Και στις δύο εκδόσεις παρατίθενται και άλλα στοιχεία σχετικά με προέλευση του ονόματος, την καταγωγή, την ιστορία και την οργάνωση της κοινωνικής ζωής των Σαρακατσάνων αλλά και βιβλιογραφία και εξωτερικοί σύνδεσμοι σχετικοί με τους Σαρακατσάνους.

Επειδή όμως τα άρθρα της Βικιπαίδειας γράφονται «σε συνεργασία από εθελοντές» εγείρονται ζητήματα αξιοπιστίας. Ακόμη και η ίδια η Βικιπαίδεια τονίζει «Ένα άρθρο είναι τόσο αξιόπιστο όσο περισσότεροι είναι οι χρήστες που το έχουν διαβάσει και έχουν ελέγξει τις πληροφορίες που δίνονται. Όλα τα άρθρα είναι ανοιχτά και ο καθένας μπορεί να διορθώσει όποιο λάθος βλέπει. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί κάποιος να εισάγει ένα λάθος σε ένα υπάρχον άρθρο, αλλά η φιλοσοφία του wiki λέει ότι ο επόμενος που θα το διαβάσει μπορεί να το διορθώσει. Αυτό είναι κάτι για το οποίο λέγεται ότι "αυτό το σύστημα στην θεωρία δεν έπρεπε να δουλέψει, αλλά στην πράξη δουλεύει". Συνεπώς η αξιοπιστία του άρθρου βασίζεται στο πόσα μάτια το διαβάζουν. Όσο αυξάνεται η δημοτικότητα της Βικιπαίδειας, τόσο αυξάνεται και η αξιοπιστία των άρθρων, αφού κάθε αναγνώστης μπορεί να είναι ταυτόχρονα και χωρίς καμία διαδικασία, συντάκτης. Θα πρέπει πάντα να σημειώνεται ότι ο αριθμός των κακόβουλων ή λαθεμένων επεξεργασιών ως προς τις αξιόλογες συνεισφορές είναι πολύ μικρότερος του 1%.»

Ο κύριος λόγος αυτής της ανάρτησης είναι ακριβώς αυτός. Θεωρούμε πως σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει όσο περισσότεροι από εμάς μπορούν να ελέγχουν τα άρθρα που αναφέρονται στους Σαρακατσάνους έτσι ώστε να προστατεύσουμε την αξιοπιστία των άρθρων για εμάς από ενδεχομένως κακόβουλους ή και ακατάρτιστους χρήστες του διαδικτύου. Όσοι δε από εμάς εχουν την ικανότητα να χειρίζονται και την αγγλική γλώσσα θα πρέπει να ελέγχουν και την Αγγλική έκδοσή της ώστε και εκεί τα άρθρα για τους Σαρακατσάνους να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Να σημειώσουμε ότι η Αγγλική έκδοση ίσως είναι πιο σημαντική από την Ελληνική γιατί δυστυχώς γνωρίζουμε ότι εκεί μπορούν περισσότεροι κακόβουλοι να προσπαθήσουν να παρουσιάσουν τους Σαρακατσάνους με τρόπους που ικανοποιούν δικά τους συμφέροντα. Και φυσικά η Αγγλόφωνη έκδοση έχει τεράστια αναγνωσιμότητα παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: