Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Ορισμένες σκέψεις σχετικά με το άρθρο "Τι εφημερίδα θέλουμε;"


Προς Γιώργο Κολοβό (συντάκτη του άρθρου), υπόλοιπα μέλη της συντακτικής επιτροπής και τους υπευθύνους έκδοσης της εφημερίδας "Ηχώ των Σαρακατσαναίων"

Θα ήθελα πρώτα απ' όλα να τονίσω πως αυτά που γράφω είναι προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ημαθίας. Ως διαχειριστής αυτού του ιστολογίου προσπαθώ να μην εκφέρω απόψεις προσωπικές και να μη θίγω θέματα που ενδεχομένως μπορούν να προκαλέσουν διαφωνίες. Ωστόσο στο συγκεκριμένο θέμα θα μου επιτρέψετε να εκφέρω την άποψή μου.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά.

Πρώτον, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας πως πραγματικά έχει καταβληθεί μια εξαιρετική προσπάθεια και η εφημερίδα τα τελευταία δύο χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στο αισθητικό μέρος όσο και στην ποιότητα της ύλης που περιέχει αλλά και στην τακτικότητα της έκδοσής της. Παρ' όλο που φέτος εκδόθηκαν μόνο τρία τεύχη δεν είναι μακριά οι εποχές που η εφημερίδα τυπωνόταν μόνο πριν το Πανελλήνιο Αντάμωμα ή αν υπήρχε κάποιο συνέδριο.

Δεύτερον, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι η αποκλειστική ευθύνη για την παραγωγή των τευχών της εφημερίδας, της εξεύρεσης οικονομικών πόρων (συνδρομές, διαφημίσεις, επιχορηγήσεις) και της διάθεσής της είναι της Π.Ο.Σ.Σ..

Εδώ κάπου όμως αρχίζουν οι διαφωνίες.

Πριν ένα χρόνο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα έκκληση για πληρωμή των συνδρομών. Στο επόμενο κιόλας τεύχος(163) δημοσιεύσατε λίστα συνδρομών που ανέρχονταν στο συνολικό ποσό των 2.000 ευρώ. Κριτήριο δεν έχω για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα διότι δεν ξαναδημοσιεύτηκε τέτοια είδους λίστα ωστόσο διαβάζοντας και τα επόμενα δύο τεύχη(163 - 164 -165) παρατηρώ πως η έκκληση αυτή δεν συνεχίστηκε.
  • Κρατάω το γεγονός ότι πάνω από πενήντα άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφημερίδας για πληρωμή των συνδρομών και μπορώ να υποθέσω πως αν αυτή η έκκληση συνέχιζε να αποτελεί κύριο θέμα στην εφημερίδα μαζί με τα ευχαριστήρια της εφημερίδας σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν τα πράγματα ίσως να ήταν καλύτερα σήμερα.
  • Θέτω το εξής ερώτημα ωστόσο. Στείλατε στους Συλλόγους μια λίστα με τους συνδρομητές της περιοχής τους ώστε να μαζέψουν κάποιες έστω συνδρομές;

Το προσχέδιο κυκλοφορίας το οποίο αναφέρεται στο άρθρο και το οποίο δημοσιεύτηκε στο φύλλο 163 αναφέρονταν σε πόρους οι οποίοι θα εξευρίσκονταν από διαφημίσεις και από ενισχύσεις από ιδιώτες και κρατικούς φορείς. Οι απορίες μου είναι οι εξής:
  • Βρέθηκαν ικανές διαφημίσεις;
  • Απευθυνθήκατε σε μεγάλες εταιρείες;
  • Συντάξατε επιστολή με λεπτομέρειες σχετικά με την εφημερίδα και την αναγνωσιμότητά της και να την στείλετε στα τμήματα μάρκετινγκ μεγάλων τραπεζών, σουπερμάρκετ, πολυεθνικών αλυσίδων λιανικής, εταιρειών πετρελαιοειδών κτλ;
  • Χρησιμοποιήσατε τις ενδεχόμενες προσωπικές δικές σας γνωριμίες αλλά και τις γνωριμίες προέδρων και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων για να εξασφαλίσετε πρόσβαση σε κάποιες από αυτές τις εταιρείες;
  • Απευθυνθήκατε σε κρατικούς φορείς αναζητώντας κρατικές επιχορηγήσεις;

Αναφέρετε επίσης πως η αποστολή της εφημερίδας βασίστηκε σε μη ενημερωμένο αρχείο αναγνωστών. Ρωτάω λοιπόν.

  • Στάλθηκε αντίγραφο της λίστας διανομής στον κάθε σύλλογο με το μέρος αυτό που αφορά την δικιά του περιοχή ευθύνης ώστε να διορθωθεί κατά το δυνατόν;
  • Επεξεργάστηκε εσείς την λίστα έτσι ώστε να εντοπίσετε πιθανές διπλοεγγραφές και να τις επισημάνετε στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων;
  • Και εν πάση περιπτώσει πως ενημερώνεται αυτό το αρχείο συνδρομητών; Αυτό ακόμη δεν το έχω καταλάβει.
Επισημαίνετε πως αφού διαπιστώθηκε πως η επιλογή της είσπραξης συνδρομών μέσω των αναγνωστών απέτυχε θα πρέπει εκ των πραγμάτων να ενεργοποιηθεί ο δεύτερος τρόπος για τη διανομή της εφημερίδας μέσω των συλλόγων. Και λετε επίσης πως ενδεχομένως αυτός ο τρόπος να αποτελέσει αφορμή για την καλύτερη οργάνωση των Συλλόγων.

  • Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να βοηθήσει η Ομοσπονδία του Συλλόγους να οργανωθούν καλύτερα.
  • Επιπλέον οι άνθρωποι των Διοικητικών Συμβουλίων δεν πρέπει να γίνουν ταχυδρόμοι και εισπράκτορες συνδρομών. Άλλωστε έχουν αρκετά στο κεφάλι τους για να τους επιφορτίσετε και με αυτή την ευθύνη
  • Θεωρώ πως η επιλογή αυτή θα υποβαθμίσει την εφημερίδα.
Σωστά αναφέρετε πως τίποτα δεν επιβάλλεται και πως η πρόταση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει πηγή προβληματισμού. Στα πλαίσια αυτά λοιπόν κι εγώ καταθέτω τις απόψεις μου.

  1. Η εφημερίδα όχι μόνο δεν πρέπει να περιορίσει τους αναγνώστες της αλλά αντίθετα θα πρέπει να τους διευρύνει. Συμφωνώ πως πρέπει να γίνει εκκαθάριση διπλοεγγραφών αλλά και εγγραφών που δεν ισχύουν πλέον. Ωστόσο πιστεύω πως η εφημερίδα πρέπει να φτάνει σε κάθε σπίτι όπου υπάρχει έστω και το παραμικρό ενδιαφέρον. Επιπλέον θα πρέπει να αποστέλλεται σε κάθε φορέα πολιτιστικό, πολιτικό, οικονομικό προωθώντας με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τους Σαρακατσάνους. Η μεγάλη αναγνωσιμότητα μιας εφημερίδας είναι τεράστιο όπλο επιδιώκοντας την εξεύρεση σοβαρών διαφημίσεων.
  2. Η εφημερίδα πρέπει με κάθε τρόπο να αποκτήσει τακτικότητα στην έκδοσή της. Όταν αναζητείς διαφημίσεις δεν μπορείς να μην έχεις ένα έντυπο το οποίο εκδίδεται σε τακτική βάση. Τι θα τους πεις; Ότι πέρυσι εκδώσαμε 5 φύλλα και φέτος 3; Πρέπει πρώτα απ' όλα η εφημερίδα να αποκτήσει αξιοπιστία.
  3. Η τακτικότητα της έκδοσης της εφημερίδας θα βοηθήσει και στην είσπραξη των συνδρομών. Όσο περισσότερα φύλλα τόσο συχνότερα έχεις την ευκαιρία να υπενθυμίσεις στον αναγνώστη την ανάγκη να πληρώσει την συνδρομή του.
  4. Στα πρώτα βήματα μιας νέας προσπάθειας θα πρέπει να αναζητηθεί η βοήθεια των συλλόγων. Επικοινωνήστε με τους συλλόγους. Διορθώστε την λίστα διανομής. Δεν είναι κακό ο κάθε Σύλλογος να προσπαθήσει να εισπράξει κάποιες έστω συνδρομές ή/και να υπενθυμίσει σε κάποιους να τακτοποιήσουν την συνδρομή τους. Αυτό ωστόσο δεν πρέπει να είναι ένα μόνιμο μέτρο. Η εφημερίδα πρέπει από μόνη της να μάθει να εισπράττει τις συνδρομές της.
  5. Θεωρώ πως η εφημερίδα έχει πολύ δρόμο να κάνει στον τομέα τον οργανωτικό.
  • Πρέπει να υπάρχει λίστα διανομής ενημερωμένη με όλα τα βασικά στοιχεία των συνδρομητών, να είναι εύκολα επεξεργάσιμη και να προσφέρει σημαντικά στοιχεία πληροφόρησης.
  • Πρέπει να παρακολουθούνται οι συνδρομές έτσι ώστε υπάρχει πληροφόρηση σχετικά με το ποιές περιοχές αποδίδουν τις συνδρομές τους και ποιές όχι και να γίνονται οι ανάλογες κινήσεις.
  • Πρέπει να προσφερθούν κι άλλοι ενναλλακτικοί τρόποι πληρωμής της συνδρομής (π.χ. πιστωτική κάρτα, ταχυδρομική επιταγή) έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο συνδρομητής να πληρώσει τη συνδρομή του.
  • Πρέπει η εφημερίδα να αποκτήσει κάποια μορφή ανεξαρτησίας και αυτοδιαχείρησης πάντα μέσα στα πλαίσια της Π.Ο.Σ.Σ. έτσι ώστε τα οικονομικά αλλά και ποιοτικά μεγέθη εκπλήρωσης των σκοπών της να μπορούν να μετρηθούν πιο σωστά.
  • Πρέπει τέλος στον τομέα της αναζήτησης διαφημήσεων να ισχυροποιηθεί πρώτα, να οργανωθεί καλύτερα και ύστερα να ξεφύγει από τα στενά όρια των Σαρακατσάνων επιχειρηματιών και να αναζητήσει διαφημήσεις από μεγάλες εταιρείες αξιοποιώντας το όπλο της μεγάλης αναγνωσιμότητας. Ας μήν ξεχνάμε πως υπάρχουν Αθηναϊκές εφημερίδες που κυκλοφορούν σε λιγότερα φύλλα και εισπράττουν μεγάλα ποσά απο διαφημήσεις.
Πολλά έγραψα και ενδεχομένως να κούρασα. Στόχος μου δεν είναι να κατακρίνω κανένα. Θέλω κι εγώ όπως πιστεύω οι περισσότεροι την επιτυχία της εφημερίδας. Επίσης θέλω μέσα από αυτό το ιστολόγιο να δώσω την αφορμή για περισσότερο προβληματισμό και περισσότερες απόψεις σχετικά με την εφημερίδα "Ηχώ των Σαρακατσαναίων".

Περιμένω λοιπόν και τις δικές σας απόψεις.


Χρήστος Κωτούλας
Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Σαρακατσανίων Νομού Ημαθίας
Διαχειριστής του Ιστολογίου
http://e-stavraetoi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: