Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Συμμετοχή του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Ξάνθης στις "Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης"


Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ν. Ξάνθης στηρίζοντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ξάνθης συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης. Από την Κυριακή 30 Αυγούστου έως την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009 μέλη του θα βρίσκονται κάθε βράδυ στο «Στέκι των Σαρακατσάνων», που βρίσκεται απέναντι από το γήπεδο του Α.Ο.Ξ., για ξεχωριστό σαρακατσάνικο γλέντι. Η χαρακτηριστική σαρακατσάνικη φιλοξενία των μελών του συλλόγου μας, οι πεντανόστιμοι μεζέδες ψημένοι στα κάρβουνα, η παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από τους καταξιωμένους σαρακατσάνους καλλιτέχνες, μέσα στο πανέμορφο φυσικό τοπίο δίπλα στον Κόσσυνθο, θα προσφέρουν αξέχαστες βραδιές.  

 ΖΩΝΤΑΝΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΘΕ ΒΑΡΔΥ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 

 Αναλυτικά το πρόγραμμα από 30/8/2009 έως 6/9/2009
  • ΚΥΡΙΑΚΗ 30/8/09 : ΚΑΡΓΙΩΤΗΣ-ΤΣΑΟΥΣΗΣ
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 31/8/09 : ΜΩΡΑ΄Ι΄ΤΗΣ-ΖΛΑΤΙΝΗΣ-ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ ΣΤ.
  • ΤΡΙΤΗ 1/9/09 : ΜΩΡΑ΄Ι΄ΤΗΣ-ΖΛΑΤΙΝΗΣ-ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ ΣΤ.
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 2/9/09 : ΜΩΡΑ΄Ι΄ΤΗΣ-ΖΛΑΤΙΝΗΣ-ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ ΣΤ.
  • ΠΕΜΠΤΗ 3/9/09 : ΔΡΟΣΑΚΗΣ-ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/9/09 : ΚΑΡΓΙΩΤΗΣ-ΤΣΑΟΥΣΗΣ
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 5/9/09 : ΚΑΡΓΙΩΤΗΣ-ΤΣΑΟΥΣΗΣ
  • ΚΥΡΙΑΚΗ 6/9/09 : ΚΟΥΤΡΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΟΣ-ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ Ν.
***************************

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η συναυλία Σαρακατσάνικου τραγουδιού στη Λάρισα


Το παρακάτω άρθρο το βρήκαμε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο.

******************************

ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

Η πολιτιστική «εξωστρέφεια» των Σαρακατσαναίων


Της Κανέλας Κοπάνου

Το συσχετισμό της επιλογής χώρου κατοικίας με τα δρώμενα της κοινωνικής τους ζωής προέβαλε η χθεσινή μουσικοχορευτική βραδιά του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας «Ο Κατσαντώνης» στο Κηποθέατρο, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας με κεντρικό θέμα «Υπαίθριοι χώροι θέασης και ακρόασης πολιτιστικών εκδηλώσεων». Δηλώνοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας στηρίζει πάντοτε την ελληνική μουσική παράδοση, ο νομάρχης κ. Λουκάς Κατσαρός τόνισε την αξία του διδάγματος που προσφέρει στους νεοέλληνες η ζωή των προγόνων μας μέσα από μαρτυρίες που κουβαλούν τα δημοτικά τραγούδια. «Μια ακόμη τιμητική βραδιά δημοτικού τραγουδιού που ξυπνά μνήμες στους μεγαλύτερους και προσφέρει γνώση στους νεότερους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαρός, αφήνοντας όπως συμπλήρωσε να «μιλήσουν» στους ακροατές τα τραγούδια.

Στους υπαίθριους χώρους θέασης και ακρόασης που ανέκαθεν αποτελούσαν το κατάλληλο περιβάλλον για την πραγματοποίηση πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. κ. Ντίνος Διαμάντος. Δεδομένου ότι οι Σαρακατσάνοι ήταν ένα καθαρά αρχαιοελληνικό φύλο, κάτι που αποδεικνύουν και επιστημονικές μελέτες, συσχέτισε το νομαδικό τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων με την ανάγκη να πραγματοποιούν κάθε πολιτιστικό γεγονός σε υπαίθριους χώρους. Απόδειξη μέχρι τις μέρες μας αποτελεί και το Ετήσιο Αντάμωμα, μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις, σημείωσε ο κ. Διαμάντος επισημαίνοντας στη συνέχεια τα πλεονεκτήματα των φυσικών χώρων, λόγου χάρη στην υψηλή ακουστική και στην αξιοποίησή τους από τους νομάδες Σαρακατσαναίους. «Η ουσία της νομαδικής ζωής των Σαρακατσαναίων έδινε ‘τόνο’ στη μεταφορά τους από τα βουνά στον κάμπο και στίγμα στην έκφρασή τους μέσα από τα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα τόσο σε επίπεδο ορεινού τοπίου όσο και πεδινού» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Λάρισας κ. Στυλιανός Σούρλας, υπογράμμισε, τη σπουδαιότητα της παρουσίασης του σαρακατσάνικου τραγουδιού προκειμένου να κατανοήσει ο ακροατής ότι δεν πρόκειται για ένα απλό στίχο καθώς τα ακολουθεί μια ξεχωριστή φιλοσοφία με ιδιαίτερα ακούσματα και κάνουν λόγο για καημούς, για πόνο, για αγάπη, για νόστο, για χαρά. «Μέσα από την εκδήλωση καλώ τους Σαρακατσάνους αλλά και τους φίλους των Σαρακατσάνων να στηρίξουν τον πρώτο στην ιστορία Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων για να μεταδοθεί ανόθευτο το σαρακατσάνικο φρόνημα» σημείωσε ο κ. Σούρλας σημειώνοντας στους παρευρεθέντες ότι το τέλος της θητείας του Δ.Σ. του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας πρέπει να αποτελέσει κέντρο αναφοράς για τη δράση του αποκτώντας πάνω από όλα στο ταξίδι αυτό καρδιακούς φίλους που θα μοιραστούν τα ίδια συναισθήματα.

Στην παραδοσιακή μουσική βραδιά συμμετείχαν γνωστοί και καταξιωμένοι ερμηνευτές του σαρακατσάνικου τραγουδιού όπως οι Κώστας Νάκας, Νίκος Γιαννακός, Δημήτρης Χατζηπλής, Τασούλα Μαλιαχόβα, Γιάννης Γκόβαρης. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Σοφία Σπανού ενώ τα τραγούδια συνόδευσαν τα μέλη του χορευτικού συλλόγου «Ο Κατσαντώνης».


Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

2o Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στον Φλάμπουρα Πρέβεζας


2o Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

Φλάμπουρα Πρέβεζας


Παρασκευή 28 & Σάββατο 29 Αυγούστου 2009





ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΕΒΕΖΗΣ








Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα για τις παράλληλες εκδηλώσεις και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.


Τραγούδι

Κατερίνα Μπόνια
Νίκος Γιαννακός
Χρήστος Γάτσελος
Θεόδωρος Ράπτης

Κλαρίνο

Γρηγόρης Καψάλης
Γιώργος Τσουμάνης
Νίκος Γάτσελος

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

2ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Κεντρικής Μακεδονίας


2o Περιφερειακό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Κεντρικής Μακεδονίας

Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Αυγούστου 2009


ΟΡΟΣ ΒΟΡΑΣ (ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ) Θ
έση Σταυρός








Για περισσότερες πληροφορίες δείτε και προηγούμενη ανάρτηση.

---------------------------------------------

Συναυλία Σαρακατσάνικου Τραγουδιού από τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Λάρισας

Ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Λάρισας «Ο Κατσαντώνης», στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για τη διατήρηση και συνέχιση των ηθών και εθίμων των Σαρακατσαναίων και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διοργανώνει Συναυλία Σαρακατσάνικου Τραγουδιού με θέμα "Υπαίθριοι χώροι θέασης και ακρόασης Πολιτιστικών εκδηλώσεων" την Τετάρτη 26 Αυγούστου και ώρα 9.30μ.μ. στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν γνωστοί και καταξιωμένοι ερμηνευτές του σαρακατσάνικου τραγουδιού- Κώστας Νάκας, Νίκος Γιαννακός, Δημήτρης Χατζηπλής, Τασούλα Μαλιαχόβα, Γιάννης Γκόβαρης - , αποτελείται από πέντε ενότητες, τις οποίες έχει επιμεληθεί ο γνωστός μουσικός παραγωγός Χρήστος Τσακούμης, από τον οποίο θα γίνει αναφορά στα ιστορικά, κλέφτικα, ποιμενικά , της αγάπης και της λεβεντιάς και τα τραγούδια του γάμου.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Λάρισας «Ο Κατσαντώνης» σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας). Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Στυλιανός Σούρλας, ο Νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός και ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Κ.Δ. Θεσσαλίας Ντίνος Διαμάντος. Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Σοφία Σπανού.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.


Πηγή: Ιστοσελίδα του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας.


Νέες ιστοσελίδες από τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων Ξάνθης & Λάρισας


Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Ξάνθης "Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ" δημιούργησε την δικιά του ιστοσελίδα. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι www.lepeniotis.gr. Επισκεφτείτε την για να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες του συλλόγου.

Την νέα ιστοσελίδα του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε στη νέα ηλεκτρονική του διεύθυνση www.sarakatsanaioilarisas.gr. Πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια την οποία αξίζει να επισκεφτείτε.


Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

2o Περιφερειακό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Κεντρικής Μακεδονίας


2o Περιφερειακό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Κεντρικής Μακεδονίας

Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Αυγούστου 2009


ΟΡΟΣ ΒΟΡΑΣ (ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ) Θ
έση Σταυρός





Συνδιοργάνωση των Συλλόγων Σαρακατσαναίων

Κορδελιού Θεσσαλονίκης

Ημαθίας
Κιλκίς
Πέλλας
Πιερίας







Χορηγοί:

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκη
ση Ημαθίας
Μπομπότας Βασίλειος



Χορηγοί Επικοινωνίας





Πρόγραμμα:

Σάββατο 22 Αυγούστου.... Υπαίθρια Συναυλία & χορός στον χώρο του ανταμώματος.
Κυριακή 23 Αυγούστου..... Εκδηλώσεις με ώρα έναρξης 10:30 το πρωί.







Στο τραγούδι

Νάκας Κώστας
Μπόνια Κατερίνα
Ρούντος Απόστολος







Οδηγίες πρόσβασης:


Οδηγούμε με κατεύθυνση την Έδεσσα. Αφού περάσουμε την πόλη οδηγώντας προς την Φλώρινα πλέον φτάνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα στο χωριό Άγρας. Λίγο μετά το χωριό στρίβουμε δεξιά με κατεύθυνση προς το χωριό Κερασιά. Μετά από 20λεπτη περίπου οδήγηση πάντα ακολουθώντας τις πινακίδες για Κερασιά φτάνουμε στο χωριό. Λίγο πριν βούμε από το χωριό στρίβουμε αριστερά ακολουθώντας την πινακίδα προς Χιονοδρομικό Κέντρο. Δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα φτάνουμε στον χώρο του ανταμώματος ο οποίος είναι πάνω στο δρόμο που ακολουθούμε.






Πληροφορίες


Κατσαβός Δημήτρης 6934 268775
Κυργιάννης Κνωσταντίνος 6977 338226
Λοκοβίτης Μιχάλης 6976 722134



--------------------------------------------------